Védené a Margit-szigetet

A folyamatos természetrombolás megszüntetése érdekében a Margitsziget helyi védettség alá helyezését kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés májusi ülésén Endrédy István, a KDNP-frakció helyettes vezetője. Hat civil szervezet is hasonló tartalmú felhívással fordul a fővárosi  döntéshozókhoz.

 
A jövő nemzedékének életminőségét is jelentősen befolyásoló  döntés, a sziget helyi védettség alá helyezése megakadályozhatja a zöldterületek mennyiségének és minőségének csökkentését, a levegő minőségének romlását és a zajterhelés növekedését is - hangsúlyozta a szakpolitikus.

Hozzátette, hogy ezáltal elkerülhető az olyan súlyos természetkárosítás is, mint amire tavaly a sportuszoda  kihasználatlan, presztízs szempontú bővítésekor volt példa.

A politikus ismeretei szerint az 1,5 milliárd forintos költséggel megvalósult uszodabővítésnek az elmúlt nyolc hónapban semmi haszna nem volt az adófizetők számára. A tavaly augusztusi  úszó-Eb befejezése után ugyanis lezárták az új medencéket, amelyeket csak április végétől használhatják a fürdőzni vágyók.
 
Az uszodában egyébként újabb világversenyt többé már nem lehet  rendezni, mivel a jelenlegi nemzetközi előírások az időjárás viszontságait kizáró fedett uszodai lebonyolítást igényelnek.

Endrédy István hangsúlyozta, hogy a sziget védettség alá  helyezésére még azelőtt szükség lenne, hogy megkezdődik az ott lévő  kaszinó nagyszabású, teljes körű felújítása, átépítése, amihez ezen a héten járult hozzá a fővárosi szakbizottság. Az építkezéshez várhatóan ismét jelentős zöldterületeket vennének igénybe.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.