Az orosz lapokat is foglalkoztatja a Kádár-sír kirablása

A holtakkal vívott harc járványa terjed Európában - kommentálta Kádár János sírjának meggyalázását a Komszomolszkaja Pravda orosz lap pénteki számában.

"A tallinni események (a szovjet hősi emlékmű és katonasírok áttelepítése) után feléledtek a politikai sírkihantolók más országokban is. Lengyelországban is készülődtek egy szovjet katonai emlékmű áthelyezésére. A magyarok letettek ugyan az emlékművekkel való harcról, de Magyarországon olyan elvetemült gazemberek akadtak, akik kifosztották a híres kommunista vezető, Kádár János sírját" - írta a Komszomolszkaja Pravda című tömeglap.

Az Izvesztyija szerint "Kádár Jánost megbüntették. Azért, mert 1956 novemberében élére állt 'a munkás-paraszt kormánynak' a szovjet megszálló erők ellenőrzése alatt... A 'megtorlás' halála után 18 évvel érte Kádárt...". A Kremlhez közeli lap idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentését, amely szerint ennek a szégyenteljes köztörvényes bűncselekménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, és minden jóérzésű, civilizált ember elítéli. A kormányfőt kivétel nélkül minden párt és az egész sajtó támogatta - állapította meg az Izvesztyija.

Az Izvesztyija és a Komszomolszkaja Pravda mellett az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta is említést tett azokról a közvélemény-kutatásokról, amelyek szerint Kádár János a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar politikusa volt, akinek történelmi szerepét a lakosság kétharmada pozitívan értékeli.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.