A hét műtárgya (12)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Eheti műtárgyunk alkotója történelmi témához nyúlt, konkrétabban a kalandozások hallatlanul izgalmas korának egy ugyancsak hallatlanul izgalmas momentumához: annak a bizonyos Botondnak állít emléket, akit több tanú egybehangzó vallomása szerint 960-ban egyszer úgy felhúztak, hogy fogta magát és beverte Bizánc érckapuját, előbb azonban még alaposan megruházott egy kövérre gyúrt görög vitézt. Öt török, öt görög hány ember?

A képen látható tárgy, amint azt innen most már roppant könnyű kitalálni, nem más, mint Botond buzogánya, természetesen korunk művészi/esztétikai elvárásainak megfelelő megfogalmazásban és tálalásban. A művész a Budapesten leggyakrabban fellelhető, leghétköznapibb anyagokkal dolgozott, tehát betonnal és vassal; a felidézett korra csak halványan utal: a vas - azaz a buzogány nyele - mutat némely archaikus motívumokat, de amúgy semmi historizálás, hál' a jóistennek.

A mű elhelyezése is eredeti és modern. Az alkotó undorodva utasította vissza a helyi városszépítészeti bizottság ötletét, hogy a buzogány egy 140 x 90 x 70-es, tarsolylemez-ábrázolatokkal és rovásírással díszített carrrarai szürkemárvány posztamensen feküdjön; a bizottság erre azt mondta, hogy jó, akkor nem lesz buzogány, mire a művész is azt mondta, hogy jó, akkor nem lesz, amire a bizottság viszont azt válaszolta, hogy na jó, mégis legyen, nem annyira muszáj az a posztamens.

Az alkotó szabad kezett kapott. Két hétig nyomta az ágyat, majd kialakította a buzogány helyét, a fotón is jól látható kb. 2 x 1,5-ös, kiskunhalasi homokból és soroksári sittből kikevert ágyazatot. Gratulálunk, tetszik.

Amint az várható volt, a környék jó ízlésű lakói hamar megszerették a térplasztikát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy - mint a felvételen ugyancsak látható -, nap mint nap elidőznek mellette egy cigarettányi időre, legkedvesebb hozzátartozójukkal, a kutyájukkal.

A 12. műtárgy a Krúdy Gyula és a Mária utca sarkán tekinthető meg, a nap bármely órájában.     

Butond (posztmodern) buzogánya - fém, beton, festék, 2007.
Butond (posztmodern) buzogánya - fém, beton, festék, 2007.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.