Digitális másolatban Henrik szerelmes levelei

A világ egyik legrégebbi könyvtára három évre bezár, mivel felújításra szorul a vatikáni épület. A tudósokat meglepte a bejelentés, hiszen minden előzmény nélkül jutott nyilvánosságra a hír.

A vatikáni könyvtár július közepén csukja be kapuját, s legközelebb 2010 szeptemberében nyit ki. Az épület ugyan nem öreg, ám a jelenlegi állapotában nem felel meg a régi könyvek biztonságos tárolásához szükséges követelményeknek. Az átépítés során légkondicionálást vezetnek be és modern tűzvédelmi rendszert alakítanak ki.

Amíg a könyvtár zárva tart, a kutatók a kért könyvek digitális másolatát kapják meg tanulmányozásra. A 100 fős olvasótermet elfoglalják a restaurátorok. A vatikáni könyvtárat V. Miklós pápa alapította több mint 600 évvel ezelőtt. Több mint egymillió kötetet és 75 ezer értékes kéziratot őriznek itt, sok könyvet földalatti bunkerekben tárolnak.

Létezik egy titkos archívum is, amely felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentumokat tartalmaz. Egyebek közt VIII. Henrik király Boleyn Annához írt szerelmes leveleit. Ezeket egy vatikáni kém lopta el annak idején, így szolgáltatva bizonyítékot a pápának, amikor az angol király a házassága érvénytelenítésével próbálkozott Rómában.

(Forrás: euractiv.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.