Balkonjátszma a törpékkel

A virággal díszített párkány elárulja, hogy a bent lakó mennyire ért a növényekhez. Megelégszik az igen dekoratív muskátlival vagy bátran eltér az általános balkondivattól.

A legegyszerűbb balkonládázás a nagyáruházban kezdődik és végződik is. Kínálják az akciós ládába való akciós földet, s hozzá az akciós növényt. Ezekből az épület díszét jelentő balkonládát elkészíteni nem lehetetlen, de nagy kihívás. Nem kell feltétlenül vagyonokat költeni a párkányok, balkonok díszeire, de jó ízléssel, némi botanikai ismerettel és utánjárással, pici helyen is különleges és könynyen ápolható növényegyüttesek tarthatók életben.

Léteznek tavasszal virágzó növények, ilyenek a hagymásak, gumósok, vannak közöttük alacsonyak, mint a krókusz vagy a hóvirág, középmagasaknak számítanak a jácintok és a gyöngyikék. A nárcisz és a tulipán már magas. Még a korai növények közé tartoznak a kétévesek és évelők. Ilyenek a színes százszorszépek, viola hibridek, a primula vagy a nefelejcs. A következő kategóriába a nyári, melegkedvelő növények tartoznak. Ilyenek valók a perzselő napra, déli fekvésű teraszra. Érdemes azonban a teljes méretet is figyelembe venni, mert míg a hosszabb szárú növény jól mutat egy földön álló kaspóban, addig a balkonládában furcsán festenek az oda nem való Góliátok. Dáliát, napraforgót, magasabb lepkevirágot ne ültessenek balkonládába. Ide inkább a mini őszirózsa, tömpevirág, bársonyvirág, verbéna való.

Másfajta összeállítást határoz meg az öntözési lehetőség. Az alpesi muskátlifüzér egyszerre kívánja a napsütést és a páradús hűvöset és a napi bőséges öntözést. A begóniasor meleget, napfényt és sok vizet szeret. Hasonló a pistikék igénye, de ezek sokkal jobban regenerálódnak egy viharos szél után, mint az erre kényes begónia. Tehát a tizedikre ne ültessenek begóniát. A sokféle színben virágzó bársonyvirágok is díszítenek, mégsem igényelnek mindennapos öntözést, s a kemény száron sokáig éldegélnek a virágfejecskék. Igénytelen alacsony, mégis szép balkonnövény még többek között a farkasfog, fukszia, legyezővirág, lobélia, tátika, sarkantyúvirág, szépecske, záporka, varjúháj.

Magyarországon a legfontosabb párkánynövény a muskátli, amely a növények között igazi világpolgárnak számít. Származása azonban meghatározza életfeltételeit. Meleg- és vízkedvelő. A dekoratív muskátli mellett szól az is, hogy legtöbbjük illata szúnyoghálóként tartja (részben) távol a repülő rovarokat a lakástól.

A nemesítésnek és a szépségnek azonban ára van. A muskátlipalánta a legdrágábbak közé sorolható, ráadásul naponta igényli az ápolást. Ugyanakkor jól érzi magát a virágládában más növények között is, kedveli a búza- vagy margitvirág társaságát, de nem csúf látvány a büdöske-muskátli-petúnia hármas sem. A ládában lévő növények összeültetésekor a válogatás nem vég nélküli, az alkalmi társulás csak akkor él harmonikus egyetértésben, ha hasonló a hő-, megvilágítás-, tápanyag- és vízigényük.

A jövő héten a nyári növénytáplálás előkészületeiről írunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.