Orbán "egyesítené Európa lelkét"

Közös politikai nyilatkozatot fogadott el Brüsszelben Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ebben kifejtik: nincs helye kettős mércének az emberi jogok és a polgári szabadságjogok feltétlen tiszteletét illetően.

A háttér: az ellenzéki párt nehezményezi, hogy az EU nem állt egyértelműen oldalára az október 23-i, budapesti rendőri fellépés ügyében. Orbán a brüsszeli magyar sajtó előtt kifogásolta: Brüsszel nagyobb erővel ítélte el egy unión kívüli országban (Oroszországban) az emberi jogsértéseket, mint hazánk esetében. - Ez nem helyes - hangoztatta.

A nyilatkozat síkraszáll a huszonhetek közös energiapolitikája, bevándorláspolitikája, az unió kohéziós alapjainak átláthatóbb kezelése, valamint az agrárpolitika reformja mellett. Hozzáteszi: "most arra is szükség van, hogy Európa a lelkét is újraegyesítse. Az európai polgárok... meg kell, hogy értsék, hogy az egyénileg különböző sorsok... egy közös európai történelem részei. A diktatúrát, legyen az akár jobboldali, akár baloldali indíttatású, egyértelműen el kell utasítani minden demokratának." Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője lapunk kérdésére azt mondta: "érdekes lenne tanulmányozni" egy olyan EU-javaslatot, amely akár büntetőjogi eszközökkel szankcionálná a szélsőséges ideológiák nevében elkövetett bűnök tagadását, bagatellizálását. Az EU igazságügyi tanácsa a holokauszt tagadását illetően két hete jutott ilyen megállapodásra, amennyiben azt gyűlöletkeltő módon követik el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.