Ki temetheti újra Kádár Jánost?

A fővároson túlra és szélsőséges szervezetek irányába is visz a Kádár János sírjának meggyalázói ellen indított nyomozás. A néhai MSZMP első titkár kiforgatott csontjai még nincsenek meg, de már polémia kezdődött az újratemetésről.

Budapesten kívülre vezetnek a Kádár János síremlékét meggyalázó ismeretlenek azonosítására indított nyomozás szálai. Csütörtökön a sírrongálók elfogására felállított nyomozócsoport "vidéken hajtott végre különböző halaszthatatlan nyomozati cselekményeket". Információink szerint a rendőrség titkosszolgálati módszerekkel szerzett információk alapján olyan szélsőséges szervezetek között is vizsgálódik, amelyek valamilyen "nagy durranásra készültek".

Szerda este a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetében igazságügyi orvos és antropológus szakértők vizsgálták meg a Kádár János néhai MSZMP első titkár sírjából előkerült maradványokat. Kádár csontjainak többsége, így a koponyája is eltűnt.

Tóth Gábor dandártábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese lapunknak azt mondta: sikerült olyan nyomokat rögzíteni a sír környékén és a temető más részein, amelyek segíthetnek az elkövetők nyomára jutni.

Lapunk úgy tudja, a nyomozók kihallgattak több olyan tanút, aki láthatta a tetteseket. Rendőrségi forrásaink szerint a nyomozók birtokában vannak olyan tanúvallomások is, amelyek az elkövetők által használt járműről szólnak. Rendőrségi körökben tényként kezelik, hogy Kádár sírját legalább hárman bontották fel, és közülük legalább egy nem először végzett exhumálást. A BRFK tízfős nyomozócsoportot állított fel.

A közéletben tegnap már Kádár János újratemetéséről folyt szó-, illetve levélváltás. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke levélben fordult Gyurcsány Ferenchez és Demszky Gáborhoz közölve, Kádár újratemetéséhez csak a Magyar Kommunista Munkáspártnak van erkölcsi és politikai alapja. Gál J. Zoltán államtitkár a kormány részéről viszont azt nyilatkozta, hogy Kádár János maradványainak visszahelyezéséről a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyeztet.

A Thürmer-féle Munkáspárt tegnap bejelentette, hogy pénteken tiltakozó megemlékezést tart a Fiumei úti temetőben, Kádár János fényképénél. Az ebből a politikai alakulatból korábban kivált Magyarországi Munkáspárt 2006 arra kérte a lakosságot, hogy a Kerepesi úti temető bejáratánál egy szál virággal vagy mécses meggyújtásával fejezzék ki szolidaritásukat Kádár János iránt, így tiltakozzanak a sír meggyalázása ellen.

Moldova György író - a nemrég megjelent Kádár-könyv szerzője - ennél tovább ment tegnap a Nap-kelte adásában. Kijelentette, hogy Kádárnak igaza volt, amikor annak idején akasztatott, mert áldozatainak nagy része maga is gyilkos volt. Méltatlankodó kérdésre Moldova úgy felelt a riporternek: Maga a gyilkos. A beszélgetés mégis folytatódott.

Felháborodásának adott hangot a sírgyalázás miatt tegnap az Európai Parlament Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld baloldal frakciójának vezetője. A kommunista pártokat is tömörítő csoportot vezető francia Francis Wurtz úgy fogalmazott: "egy dolog valamilyen politika bíráló értékelése, és egészen más dolog az emberi méltóság elleni ily aljas cselekedet". Úgy vélte, Magyarországon a lakosság egy jelentős része még megbecsüléssel és tisztelettel emlékezik az ország történetének e kiemelkedő egyéniségére. Elítélte a sírgyalázást az orosz kommunista párt is, párhuzamba állítva azt a tallinni szovjet emlékmű és katonasírok áttelepítésével. Gennagyij Zjuganov pártelnök követeli a bűnözők felkutatását és megbüntetését.

Megrendültség - megemlékezõ a Fiumei úti temetõben
Megrendültség - megemlékezõ a Fiumei úti temetõben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.