Ennyin múlt

Levélben kérték lapunkat, ne használjuk programhelyszínként a Jövő Háza nevet. Írjuk inkább, hogy Millenáris! Amiben csak az a meglepő, hogy alig egy éve kaptuk meg a felszólítás elődjét, amelyben pont az ellenkezőjét kérte tőlünk az intézmény vezetősége.

Hogy a park miért vette vissza lánykori nevét, azt persze könnyű kitalálni. Nem volt ember, aki például randevút beszélt volna meg a Jövő Háza Parkba. Vagy azt mondta volna, gyere el a Mozart-maratonra a Jövő Háza Teátrumba. Vagy vigyük el a gyereket a Jövő Háza játszóterére. Azaz mindenki Millenárisként emlegette az egykori Ganz-gyári területet, még akkor is, ha sokaknak mást jelent a Millenáris név: a Népstadion (Puskás Ferenc Stadion) melletti sporttelepet. Az több mint száz éve viseli ezt a nevet.

Emlékszem, lehetetlennek tűnt megjegyezni a művelődési minisztérium után az NKÖM nevet, majd utána az OKM-et. Sokan ma is Nemzetiként emlegetik a Pesti Magyar Színházat, pedig ott terpeszkedik az utód a Lágymányosi hídnál. Ahogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is műemlékvédelmi hivatal marad mindörökre.

Mindenki megnyugodhat, a Jövő Háza Park elnevezést úgysem tanulta meg senki. Jöhettek-mehettek a fenntartók és intézményvezetők, változhatott profil és tartalom. A jövő nevét hivatalosan is visszahódította a múlt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.