Péterfalvi szerint felszerelhetők térfigyelő kamerák a köztemetőkben

Péterfalvi Attila szerint felszerelhetők térfigyelő kamerák a köztemetőkben, de azokat csak zárás után lehet működtetni. Az adatvédelmi biztos erről csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek annak kapcsán, hogy Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint nagyobb biztonságot jelentene, ha térfigyelő kamerákat helyezhetnének el a temetőben, de korábbi felvetésüket Péterfalvi Attila kategorikusan elutasította azzal, hogy személyiségi jogot sértene a kamerák üzemeltetése.

Péterfalvi Attila azt MTI-nek erre azt mondta: a cég két évvel ezelőtt olyan térfigyelő rendszerről kérte az állásfoglalását, amely a nap 24 órájában működne, a felvételeket rögzítenék, és a visszakereshetőség érdekében egy hétig tárolnák.  

Felidézte: 2005-ös állásfoglalásában azt írta, hogy adatvédelmi szempontból a nyitvatartási időn kívül - tehát egy zárt temetőben - rögzített felvételek szükséges ideig történő tárolása nem kifogásolható.

Véleménye szerint a sírkőrongálások megakadályozását, illetve elkövetőinek felderítését megfelelően szolgálná például, ha a kamerákat a kerítések vonalában és a temetőben található főbb csomópontok mentén helyeznék el. Ilyen módon a képfelvevő berendezések csak azoknak a személyeknek a cselekményeit rögzítenék, akik jogszerűtlenül tartózkodnak a temető területén - tette hozzá az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila 2005-ös állásfoglalásában hangsúlyozza azt is: a személyiségi jogok védelme, az ehhez szükséges garanciák biztosítása azt igényli, hogy a temetőkben kamerás megfigyelést csak hatósági személy végezzen, hiszen csak így lehet biztosítani az esetleg szükségessé váló adatkezelések jogszerűségét, továbbá az állampolgárok indokolatlan zaklatásának elkerülését. Erre a rendőrségnek és a közterület-felügyeletnek van felhatalmazása - közölte.

"A temetők területe speciális, ott vallási és társadalmi rítusok zajlanak, nem ritkák az érzelemkitörések sem, ezen kívül a gyászolók, látogatók szeretteikre emlékezve általában magányra vágynak, ezért a nyitvatartási időben is üzemelő, a temetőbe látogató személyekre irányuló kamerás megfigyelés terve a magánszféra védelmét szolgáló szabályozás lényegétől idegen " - szögezi le állásfoglalásában az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila úgy látja: a térfigyelő rendszer üzembe helyezésének terve összességében nem tekinthető minden formájában előre elvetendőnek, ugyanakkor ha ilyen rendszert építenek ki, a cél elérésére alkalmas, jogszerű, és a magánszférához való jogot nem korlátozó intézkedést kell választani.

A nyitvatartási időn kívüli megfigyelés a temetők meghatározott részén olyan eljárásnak tekinthető, amely megfelel az alapjogi védelem követelményeinek - ismételte meg az MTI-nek az állásfoglalásában is olvasható véleményét.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.