Roamingdíj-csökkentés: csak a vakáció után

A tagállamok és az Európai Parlament közötti nézeteltérések olyan nagyok, hogy el kell halasztani a május 10-ére tervezett strasbourgi szavazást.

Minden bizonnyal legkorábban csak a nyár végén élvezhetik az európaiak a csökkentett barangolási díj előnyeit. Viviane Reding, az illetékes EU-biztos még szerdán is reményét fejezte ki, hogy az akár 70 százalékkal olcsóbb roaming már a vakációzók mobilszámláján jelentkezhet.


Csütörtökön azonban nyilvánvalóvá vált: a tagállamok és az Európai Parlament közötti nézeteltérések olyan nagyok, hogy el kell halasztani a május 10-ére tervezett strasbourgi szavazást. A késés tényét Paul Rübig, az EP osztrák jelentéstevoje közölte.

A vita lényegét egy szorzó adja, amely a végén kiadja a nettó kiskereskedelmi árat. A tagállamok – amelyeknek szintén jóvá kell hagyniuk a csökkentést, de júniusban erre már nem lesz idejük - ezt a kezdeményezett hívások esetén 60, míg a fogadottaknál 30 eurócentben rögzítenék.

Az EP-ben viszont a fogyasztóvédelmi szempontok hangsúlyosabban jelentkeznek; a parlament nevében tárgyaló Rübig 40, illetve tizenöt eurócentes felső határt akar. Tartja magát egyelőre az az elképzelés, hogy a csökkentett díj minden előfizetőre automatikusan vonatkozzon. Rübig – és a mobilszolgáltatók - eredeti véleménye szerint még külön-külön be kellett volna jelentkezniük a telefontársaságnál, ha olcsóbban akarnak telefonálni külföldön.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.