Olajfronton a Bronzkatona

 Moszkva visszautasítja, hogy a döntés kapcsolatban állna a tallinni szovjet világháborús emlékmű áthelyezése nyomán kitört diplomáciai konfliktussal, bár korábban elhangzott: a teherkikötő bojkottjával jelentős anyagi veszteséget szenvedhet Észtország.

Igaz, az orosz olajexportőrök is – a Gazprom nyefty, a TNK-BP és a Szurgutnyeftyegaz - mivel az útvonalak módosítása a szállítás 10-40 százalékos költségnövekedését jelentik. (Évente itt mintegy 25 millió tonna kőolaj halad át.)

A nagyobb orosz áruházláncok pedig levették az észt eredetű áruikat a polcokról, bojkottálják az orosz piacon havi negyedmillió euró forgalmat lebonyolító legnagyobb észt édességgyár termékeit is.

Támogatja Tallint - az atlanti szövetség tagállamát - a NATO az észt-orosz konfliktusban. Jaap de Hoop Scheffer főtitkár az észt államfőnek telefonbeszélgetésében kifejtette: a szövetségeseket nyugtalanítja Oroszország viselkedése. - Egy világháborús sírhely vagy emlékmű elmozdítása Észtország belügye - szögezte le. A NATO-t "mélyen nyugtalanítják" a moszkvai észt diplomaták, így a nagykövet testi épségét érintő fenyegetések, és felszólítja Moszkvát, hogy teljesítse a diplomáciai kapcsolatokról (és a kiküldöttek védelméről) szóló kötelezettségeit. Az EU nevében a soros német elnökség súlyos aggodalmát fejezte ki az elmérgesedett helyzet miatt. Berlin közleménye "érzelmileg megterhelt légkörről" beszél, s "szenvedélyektől mentes párbeszédet" sürget. (Brüsszeli tudósítónktól)
Miközben hetedik napja folytatódnak a tüntetések a moszkvai észt nagykövetség előtt – a Kremlhez közeli ifjúsági szervezetek lényegében blokád alá helyezték a diplomáciai képviseletet, ígéretük szerint pénteken vonulnak el – Moszkva nehezményezi, hogy az EU nem ítélte el a tallinni emlékmű áthelyezését.

 

Az EU ezzel szemben a külföldi diplomaták biztonságának szavatolását kérte számon az orosz hatóságokon, amelyek passzívan szemlélték szerdán, ahogy a követségről észt és svéd felségjelzés alatt kigördülő autókat megtámadták a tüntetők. Svédország jegyzékben tiltakozott az eset miatt.

Ugyanakkor csütörtökön hajnalban kövekkel dobálták meg a stockholmi orosz nagykövetség épületét, a képviselet beszámolója szerint. Történt ez azokban az órákban, amikor Moszkvában hasonló támadás érte az észt nagykövetséget. Az itt tüntető szemtanúk az orosz Echo Moszkvi rádiónak nyilatkozva ismeretlenek légpuskatámadásáról számoltak be, elítéltélve az akciót, amelynek végrehajtóit nem találta a rendőrség. 

Kreml-barát ifjúsági különítmény kergeti a moszkvai észt nagykövet autóját
Kreml-barát ifjúsági különítmény kergeti a moszkvai észt nagykövet autóját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.