Adományok rendelésre?

Védői fellebbezés után, másodfokon a Fővárosi Bíróság helybenhagyta Földesi-Szabó László és társai előzetes letartóztatását. Földesi-Szabót, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kuratóriumi elnökét és hat társát (az alapítvány fő támogatójának, a Herba cégcsoport több vezetőjét és vámügyintézőjét) 1,22 milliárdos csempészettel gyanúsítja a vám- és pénzügyőrség bűnügyi szolgálata.

A vámnyomozók április 13-án vették őrizetbe Földesi-Szabót és öt társát, egy héttel az után, hogy hatalmas sajtóérdeklődés mellett hazakísérte Törökországból Mehmet Károlyt, akit 2004 nyarán hamis útlevéllel csempészett ki az országból török édesapja. Földesi-Szabót csempészettel gyanúsították meg, ő azonban tagadta, hogy a külföldről adományként kapott árukat jogellenesen kereskedelmi forgalomba hozta volna Magyarországon.

Néhány nappal Földesi-Szabó letartóztatása után az alapítvány egyik kurátora és a gyanúsítottak ügyvédei közös sajtótájékoztatón ismerték el a három év alatt adományként ingyen vámkezelt 8500 tonna élelmiszer vámkezelését, szerintük azonban a törvényeknek megfelelően jártak el. Álláspontjuk szerint az adományba kapott holmikat jogszerűen eladhatták, feltéve, hogy az áruk ellenértékét karitatív célra fordítják. Márpedig ők ezt tették.

A vámőrség szerint az alapítvány szándékosan félremagyarázza a jogszabályt. Az adományok ugyanis kizárólag a vámhatóság előzetes engedélyével értékesíthetők, s akkor is csak az import áfa megfizetése után; az igaz, hogy vámot ez esetben sem kell fizetni. Az alapítvány azonban nem fizetett adót, sőt be sem jelentette, hogy értékesíteni kívánja az adományokat.

Információink szerint a vámnyomozók az elkövetkező hetekben rekonstruálják az adományok útját. Hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt értesüléseink szerint számos információ utal arra, hogy az "adományok" valójában nem adományok voltak. Az alapítvány legfőbb támogatója, a Herba-csoport rendelte meg a különböző árukat, majd még a vámkezelés előtt "átengedményezte" azokat az Egymásért, Egy-másért Alapítványra, amely - kiemelten közhasznú szervezetként - elvégeztette az ingyenes vámkezeltetést. Az adomány ezután visszakerült a Herbához, amely értékesítette.

Úgy tudjuk, Földesi-Szabó és társai letartóztatása óta megmozdultak a Herba konkurensei: mind többen jelzik a vámőrségnek, hogy nekik már korábban is gyanús volt, hogyan tud a Herba "ennyire olcsón" áruhoz jutni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.