Alacsony vízállás veszélyezteti a dunai hajózást

Gazdasági katasztrófa előtt áll a dunai hajószállítás Ausztriában az évszakban soha nem tapasztalt meleg időjárás és szárazság miatt. Az uszályokat a Duna alacsony vízszintje miatt már most is csak kapacitásuk feléig lehet megterhelni, az ebből eredő károkat már eddig is több millió euróra becsülik. Ha a következő három hétben sem lesz tartós csapadék, a dunai teherhajózást teljesen le kell állítani.

Kritikus a helyzet Bécstől keletre és a Wachauban, Spitz, Weissenkirchen és Schwallenbach térségében. Kienstocknál már csak kétméteres a vízmagasság, s ha tovább tart a szárazság, 2-3 héten belül elérheti a 2003 augusztusában mért 1,39 méteres mélypontot.

Wolfram Mosser, az osztrák hajózási vállalkozók szövetségének elnöke a Kurier című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a Duna további, 30 centiméteres apadása esetén az idegenforgalom is hatalmas károkkal lesz kénytelen szembesülni, tekintettel a nagy méretekben zajló dunai személyszállító hajózásra, különösen a festői Wachau térségében.

A jövőre nézve az egyetlen megoldás szerinte az lenne, ha a folyóágyat megfelelő mélységben kikotornák. A dunai hajózásért felelős VIA-Donau cég azonban egy törvényre hivatkozik, mely szerint ebben a körzetben 2,50 méternél mélyebbre nem lehet kikotorni a medret.(MTI)

2012-ben áradás vagy apadás várható a Dunán?
Archív felvétel 2003. augusztus 18-áról. Akkor a Duna vízállása Budapestnél is olyan alacsony volt, hogy a Margit híd középsõ pillérét tartó földnyelven száraz lábbal lehetett sétálni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.