A Napkirály bukása

Május elsején azonnali hatállyal távozott az egyik legsikeresebb brit vállalat, a BP éléről Lord Browne. Az 59 éves üzletember júliusban adta volna át a stafétabotot kiszemelt utódjának, Tony Haywardnak. Egy a nyilvánosság előtt titokban tartott bírósági ügy keddi lezárása azonban elkerülhetetlenné tette, hogy nyomban kiürítse elegáns irodáját a gáz- és olajóriás St James's Square-i székházában és elinduljon a bizonytalan jövő felé.

A lemondás közvetlen anyagi következménye, hogy az ex-vezérigazgató mintegy 15,5 millió font végkielégítéstől esik el, de elveszíti évi félmillió dolláros félállását is a Goldman Sachs bankházban.

Az üzleti élet csalódottan és szomorúan veszi tudomásul egy csillogó karrier méltatlan végét. Az egykori John, 2001 óta Lord Browne of Madingley, 1995 óta állt a BP csoport élén, mely egyben a cambridge-i egyetem elvégzése, 1966 óta az első és egyetlen munkahelye volt. A pénzügyi lapok által Napkirályként emlegetett főrend időnként kockázatos akvizíciók során a felismerhetetlenségig átalakította a BP-t, a cég piaci értéke országlása idején 20 milliárdról 110 milliárd fontra emelkedett. A BP és egyben Lord Browne szakmai reputációját a 2005-ös, 15 dolgozó életét követelő Texas City-i olajfinomító-robbanás rendítette meg: a cég áprilisi közgyűlésén már több kisbefektető lázadt fel Lord Browne túlzottnak tartott fizetése - 4,5 millió font az elmúlt évben - ellen, mint ahogy egyre több környezetvédelmi és civil szervezet is bírálta a vállalat stratégiáját.

A parányi termetű üzletember magánéletét mindig is találgatások övezték. Sokat emlegették auschwitzi túlélő édesanyjához, Paulához fűződő rendkívül szoros kapcsolatát, az opera és a balett iránti vonzalmát. Lord Browne luxuséletvitelt folytatott, rajongott a finom szivarokért, magánrepülőgépen közlekedett a világ több pontján található pazar otthonai között. Legfeljebb legközelebbi munkatársai tudták és ők is rejtegették, hogy Browne az elmúlt négy évben egy még most is csak 27 éves torontói fiatalemberrel, Jeff Chevalier-vel élt együtt. A viszony végeztével a fiú anyagi nehézségekbe ütközött. 2007 elején aprópénzre próbálta váltani sztoriját. Az elmúlt négy hónapban Lord Browne jogi úton próbálta megakadályozni Chevalier leleplezéseinek megjelenését a Mail on Sunday bulvárlapban.

Az egészen a legfelső bíróság szerepét betöltő Lordok Házáig eljutott ügyben bebizonyosodott, hogy Lord Browne félrevezette a bíróságot. Állításával ellentétben nem kocogás közben a Battersea Parkban, hanem egy kapcsolatközvetítő irodán keresztül ismerkedett meg szeretőjével. A fiatalember élvezte a vezérigazgató társadalmi státusával járó privilégiumokat, társasági eseményeket és utazásokat. Súlyosabban nyom a latba, hogy Browne a lovagnak éppen nem nevezhető Chevalier-t beíratta egy egyetemre, hogy így diákvízumhoz jusson, sőt egy kisvállalkozást is létrehozott számára, melynek igazgatóságában ő maga és egy másik BP-vezető is részt vett. Az Eady bíró ítélete alapján nyilvánosságra került szaftos részletekből kiderül, hogy a kitartott fiú, Browne oldalán, több vacsorán vett részt Peter Mandelson EU-biztossal és annak meleg barátjával, melynek során uniós ügyekről is szó esett. Tony Blair is belekeveredett az ügybe: napvilágra került, hogy röviddel 2005-ös újraválasztása után arról értekezett Lord Browne-val, milyen lehetőségekre számíthat visszavonulása után. Erre történetesen két hónapon belül sor kerül, ám Lord Browne most saját poszt-BP életén törheti a fejét. Még az is megtörténhet, hogy a bíróság megtévesztése miatt, börtönbe kerül.

John Browne, a Napkirály
John Browne, a Napkirály
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.