Digitalizálják a Kodály-kottákat

A Kodály-év keretében elkezdődött a Kodály-kották digitalizálása, ám a pénzből egyelőre az adatbázis kutathatóvá, nyilvánossá tételére nem futja.

Az MTA Zenetudományi Intézetének Népzenei Archívumában két, tudománytörténeti szempontból fontos és egyedülálló népzenei gyűjteményt őriznek - mondja Richter Pál, az archívum vezetője. Az egyik az úgynevezett Bartók-rend: a zeneszerző 1934-1940 között a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából zenei kritériumok alapján rendezte az addig gyűjtött magyar népdalok kottáit, mintegy 13000 dallamot. Ezeket már korábban pályázaton elnyert pénzből digitalizálták, és egy kereshető, meghallgatható adatbázisban hozzáférhetővé tették az interneten.

A világháború után a népzenei gyűjteménnyel kapcsolatos munkák irányítását Kodály vette át, aki a falvakban végzett gyűjtéseken kívül az írott formában fennmaradt történeti anyaggal, illetve XIX. századi kéziratos anyagokkal, nyomtatványokkal, kiadványokkal bővítette a gyűjteményt. A Bartók által 1940-ben lezárt rendhez képest további mintegy 20000 dallammal gyarapodott a Kodály-rendnek nevezett anyag, amelyet Kodály a sorvégi záróhangok alapján rendezett sorba - ez egy szótárszerű, a gyors megtalálást segítő katalogizálás. Az archívum tervei között már korábban szerepelt, hogy a Kodály-rendet is digitalizálják.

Most a Kodály-évre való tekintettel a szaktárcától kaptak ötmillió forintot: ez arra elég, hogy a papírlapokat beszkenneljék, és az adatbázis alapjait rögzítsék, de a feladat teljes elvégzése további munkatársak bevonása nélkül hosszú évekig eltarthat. Azt egyelőre nem tudják, mikor kapnak pénzt a folytatáshoz, vagyis hogy mikor lesz ebből is a nyilvánosság számára elérhető, kereshető internetes adatbázis.

Pedig Richter Pál szerint nem kellene hatalmas összeg: évi hat-hétmillió forintból az archívum legfontosabb feladatát, a hangzóanyagok megmentését is sokkal hamarabb be tudnák fejezni. A nagyjából 15 ezer órányi felvételből körülbelül 7 ezer órányit már átmásoltak (a mai fogalmak szerint) biztonságos adathordozóra, köztük Bartók és Kodály gyűjtéseit. Vannak azonban további értékes, esetenként negyven-ötven éves felvételek, amelyek szalagjairól sürgősen másolatot kellene készíteni - a ma már pótolhatatlan magyar anyag mellett ilyen például számtalan értékes cigány, román, szerb, szlovák és zsidó népzenei felvétel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.