Bioüzemanyag-gyártás Sarkadon

A Békés megyei Sarkadon épül a dél-alföldi térség első bioüzemanyag alapját előállító gyára. A több mint ötmilliárd forint költségvetésű komplex bioenergetikai beruházás három ütemben valósul meg a hajdani cukorgyár területén. A tervek szerint 2008 közepén-végén száz főt foglalkoztatva teljes kapacitással üzemel a Bio-Ma Magyarország Energiaszolgáltató és Ipari Zrt.

Tíz éve annak, hogy a nagy múltú cukorgyár megszűnésével 240 fő került utcára, ma már azonban az ipari parkká fejlődött cukorgyári területen számos üzem, vállalkozás megtelepedésével jelentős létszámú munkaerő talál itt biztos megélhetést.

A sarkadi ipari park tulajdonosa, a német Andreas Beer, az elmúlt évben, a lehetőségeket számba véve egy biodízel- és bioetanol-alapanyagot előállító üzem létrehozását határozta el. A munkálatok 2006 novemberében kezdődtek. A biodízel- alapanyagot gyártó présüzem - a beruházás első üteme - olyan készültségi szinten van, hogy az itt létesülő munkahelyekre már megkezdődött a dolgozók felvétele. Motyovszki István, a Bio-Ma vezérigazgatója elmondta: megkezdődött a bioetanol- és biogáz-beruházás előkészítése is. A présüzem, illetve ezek az üzemrészek a tervek szerint jövő év közepétől teljes kapacitással dolgozhatnak, itt 135 főt fognak foglalkoztatni.

A biodízel és a bioetanol előállításához szükséges kukorica, cirok, repce és napraforgó termelésére már megkötötték a szerződéseket a Békés megyei gazdákkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.