Brüsszel nyugtalankodik az orosz-észt konfliktus miatt

Az EU és Oroszország közötti konfliktussá válhat a tallinni Bronzkatona elmozdítása kapcsán kitört észt-orosz vita. A világháborús emlékmű áthelyezését ellenző tüntetések a múlt hét óta folynak a balti ország moszkvai nagykövetsége előtt.

Az ellenzéki megmozdulásokat máskor keményen felszámoló rendőrség visszafogott reakciója alapján úgy tűnik a Kreml-párti ifjúsági csoportok szabadkezet kaptak a tiltakozásokra, olyannyira, hogy a Nasi (Mieink) és az Ifjúgárda szervezetek több mint kétszáz tagja szerdán délben megszállta az orosz főváros központjában az észt nagykövet sajtótájékoztatójának helyszínét is.

Az Argumenti i Fakti orosz hetilap főszerkesztőségének épületében kisebb károk keletkeztek az őrséggel folytatott dulakodás során. A rendőrség egy órás késéssel érkezett a helyszínre, így Marina Kaljurand ennyivel később kezdte meg sajtótájékoztatóját.

A konfliktusba Svédország is belekeveredett, miután a skandináv ország felségjelzése alatti autót is megtámadta az észt követség előtti kétszáz fős tüntetők egy része, amikor az az épületet elhagyta volna. A fiatalok gyanúja szerint Kaljurand ezen az autón jutott ki a követségről a sajtótájékoztatóra.

Svédország az orosz külügyminisztériumnál tiltakozott, az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország pedig nyilatkozatban ítélte el a diplomatákat érő fenyegetéseket. Angela Merkel kancellár a biztonság helyreállítását várja Moszkvától.

Eközben az észt külügyminisztérium bejelentése szerint a balti ország diplomatáinak rokonai elhagyták az orosz fővárost.

Kaljurand sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az EU lépéseket tervez Moszkvával szemben. Igaz, valószínűtlen, hogy azok az észt külügyminiszter, Urmas Paet által javasolt Oroszország elleni szankciókat vagy a május közepére tervezett EU-Oroszország találkozójának elhalasztását jelentenék.

Az EU Bizottsága ugyanakkor nyilatkozatban nyugtalanságát fejezte ki a Moszkvában kialakult helyzet miatt és az észt-orosz vita tárgyalásos rendezésére szólított fel.

Az orosz külügyminisztérium visszautasította, hogy ne tartaná be szerződéses kötelezettségeit a diplomaták védelmére vonatkozóan.Mihail Kaminyin szóvivő nyilatkozatában kijelentette: a felelősség az észt kormányt terheli a Bronzkatona körüli konfliktus miatt.

A tallinni második világháborús szovjet emlékművet a múlt héten az Andrus Ansip vezette kormány kezdeményezésére mozdították el és az észt főváros katonai temetőjében állították fel újra.

Az akció - amelyet az 1,3 milliós balti ország 30 százalékát kitevő orosz lakosság nagy része ellenzett – egy halálos áldozattal, másfélszáz sebesülttel és ezer fő letartóztatásával járó zavargásokat váltott ki Tallinnban, majd az ország más városaiban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.