Kormányzati negyed: a Fidesz a Legfőbb Ügyészséghez fordult

A Fidesz a Legfőbb Ügyészséghez fordult a kormányzati negyed ügyében – jelentette be Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus, aki képviselőtársával, Balsai Istvánnal jegyzi a beadványt, azt mondta: azért éltek közérdekű bejelentéssel a legfőbb ügyésznél, mert álláspontjuk szerint joggal lehet tartani attól, hogy a közpénzből tervezett, a valós piaci árat jelentősen meghaladó kiadással járó beruházás megsérti az állami vagyonnal való  felelős gazdálkodás követelményeit, és akár hűtlen kezeléssel is együtt járhat.

Mint mondta, a lehető leghamarabb várják a választ Kovács Tamás legfőbb ügyésztől, tekintettel arra, hogy a kormányzati negyedről szóló döntések már folyamatban vannak.

A beadványban Cser-Palkovics András és Balsai István a Heti Válasz című lap április 19-i számában megjelent cikkre hivatkozik, amelyben az új kormányzati negyed létesítése mögött meghúzódó ingatlanspekulációkról, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a MÁV által tervezett ingatlanhasznosítási-visszabérlési akciósorozat  előkészítéséről írnak. 

A Fidesz helyettes szóvivője a sajtótájékoztatón ismét arra  szólította fel a kormányt, hogy mielőtt végleges döntéseket hozna a beruházásról, járuljon hozzá az Állami Számvevőszék vizsgálatához, amelyet a Fidesz hónapok óta szorgalmaz. Hozzátette: nem véletlen, hogy a kormánypárti politikusok hétről-hétre leszavazzák a Fidesz  erről szóló határozati javaslatát a parlamentben, hiszen sajtóhírekből kiderült, hogy a kormányzati negyedre befolyással bíró összes posztra a saját embereit ültette a "Gyurcsány-Szilvásy  páros", olyanokat, akik korábban a KISZ-ben vagy az Altus vállalatbirodalomnál töltöttek be tisztséget.

Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra, hogy az új  kormányzati negyedről szóló tanulmányból az is kiderült, hogy a valós piaci árnál 100-150 ezer forinttal drágábban, 300 ezer forintos négyzetméteráron épülne a negyed.     

Mint mondta, az is kérdés, hogy egyáltalán miért van szükség a kormányzati negyedre, miért költene el erre több tízmilliárd  forintot a költségvetésből az állam, amikor az elmúlt héten  kiderült, hogy a miniszterelnök és hivatala nem költözne oda.

Eddig is sejtettük, hogy itt az évtized, az évszázad legnagyobb  "ingatlanbizniszéről" van szó, de ha ezeket az elemeket  összetesszük, egyértelmű, hogy "valami itt a háttérben sántít" - jegyezte meg Cser-Palkovics András.

MSZP: alaptalan vádak

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: jó, hogy a Fidesz már nem támadja azt az elképzelést, hogy legyen új kormányzati negyed. Most azokkal a nemzetközi szakemberekkel van problémájuk, akik dönteni fognak a projektről - fűzte hozzá. A szóvivő szerint úgy látszik, a Fidesz is elismerte, hogy ez sokkal olcsóbb és hatékonyabb megoldás. Mint mondta, az ellenzéki párt azokat a neves szakértőket, külföldi nagyvárosok főépítészeit gyanúsítja, akik dönteni fognak arról, kik és milyen módon építsék meg a kormányzati negyedet.

Nyakó István szerint a Fidesz alaptalan vádakkal próbálja meg lejáratni a kormányt. Hozzátette: már előre sajnálja a Legfőbb Ügyészséget, ugyanis "a Fidesz-kotta" szerint, ha számukra nem kedvező döntést hoz az ügyészség, akkor biztos, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kétharmados törvényt akar majd módosítani.
Nem megyünk bele abba a politikai zsákutcába, ahova a Fidesz a köztársaságot is akarja sodorni - közölte a szóvivő.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.