Nagymezős retróborsó

Divat a retró: ruhában, bútorban, de még ételben is! Az "átkos" étkezdéinek főzelékei visszaverekedték magukat az ízdivat első vonalába. A sikertörténet tíz évvel ezelőtt indult a Nagymező utcából.

Áll a sor a Pesti Broadwayn. Délidőben mindig. Fogy a főzelék. A javarészt trendi cuccokban ácsorgó fiatalok ugyanúgy türelmesen várakoznak, mint az öltönyös irodisták, vagy az alternatív művészlelkek. Nem reformkonyha ez, inkább amolyan régimódi kifőzde, ahol még a fogyókúrát hirdetők is egymást tiporják egy adagért. Itt enni már a stílus része, a Főzelékfaló teraszán megfordulni legalább olyan sikk, mint a Gundelnél vacsorázni. A ma már védett nevű cég újabb éttermeiben az alapfőzelékek és a feltétek kivételével naponta változó és egyre bővülő az étlap.

"A legtöbben talán megunták a hamburgert és a sült krumplit" - véli sikerének egyik titkát a hazai vendéglátás kacskaringós szamárlétráját végigjárt ötletgazda. Bársony Ferenc még a seregben tanult meg főzni, a tisztképző elit laktanya konyhájában, ahol az Astoria Szálló egykori séfjének trükkjeit leshette el. A rendszerváltást már balatoni büfésként élte meg, de mindig azon törte a fejét: mit szeretnek legjobban az emberek? A házias, egyszerű, ízletes ételeket, amilyen például a főzelék. És az ötlet bejött, sőt kultuszt teremtett. Az egyetlen főzelékesből mára hat lett a fővárosban, a siker vitathatatlan, amit jól bizonyít, hogy több étterem is megpróbálkozott vendégeket fogni az eredetire hajazó névvel, hasonló ételkínálattal. Mindhiába, a mára "franchise"-szá vált étteremláncnak nincs párja.

Már régóta nem a tulaj főz, és a hajdani kilenc alkalmazott is a múlté. Most kilencvenhatan főzik nekünk az ebédet város- szerte, bár a vendégek szerint mégiscsak a legelső, parányi helyen legjobb a fasírt és a főzelék. "Vannak különbségek, a Nagymező utcában az ízek könnyűek, Kőbányán viszont az intenzívebb fűszerezés dívik" - árulja el a főnök, aki szerint főzelékfronton illik igazodni a környezethez, az újdonságokkal azonban csínján kell bánni. Még mindig a zöldborsó a sláger, de megpróbálkoztak például a karalábéfőzelékkel. A siker nem volt átütő, holott a főzelékgurunak épp a levelével együtt készített töltött karalábé a kedvence.

Bársony Ferenc szívesen főz. Igaz, ma már nem a vendégeknek, hanem a barátainak. Legutóbb szabad tűzön, bográcsban ütött össze egy babgulyásos, palacsintás vacsorát, de az állandó minőség megtartása miatt ma is mindennap körbejárja birodalmát, s bele-belekóstol az ételekbe. Szerinte a jó szakács titka az ízérzék, semmi más. Mint mondja: a különleges étkeket inkább a férfiak készítik jobban, a főzelékekhez viszont a nők értenek. "Nálam ráadásul nem elég, ha valaki átlagízeket alkot, úgy kell dolgoznia, mintha otthon, a barátainak főzne" - írja le a kulináris siker ars poeticáját. "A főzelékbiznisz ugyanolyan mókuskerék, mint bármely üzlet. Nem lehet megállni. Ha talpon akarok maradni, akkor mennem kell az új bevásárlóközpontokba is. Pedig az álmom az, hogy egyszer Dubaiban nyissak egy magyar éttermet."

Bársony Ferenc szerint az ételkülönlegességeket a férfiak készítik jobban, a fõzelékekhez viszont a nõk értenek igazán
Bársony Ferenc szerint az ételkülönlegességeket a férfiak készítik jobban, a fõzelékekhez viszont a nõk értenek igazán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.