Nagymezős retróborsó
Áll a sor a Pesti Broadwayn. Délidőben mindig. Fogy a főzelék. A javarészt trendi cuccokban ácsorgó fiatalok ugyanúgy türelmesen várakoznak, mint az öltönyös irodisták, vagy az alternatív művészlelkek. Nem reformkonyha ez, inkább amolyan régimódi kifőzde, ahol még a fogyókúrát hirdetők is egymást tiporják egy adagért. Itt enni már a stílus része, a Főzelékfaló teraszán megfordulni legalább olyan sikk, mint a Gundelnél vacsorázni. A ma már védett nevű cég újabb éttermeiben az alapfőzelékek és a feltétek kivételével naponta változó és egyre bővülő az étlap.
"A legtöbben talán megunták a hamburgert és a sült krumplit" - véli sikerének egyik titkát a hazai vendéglátás kacskaringós szamárlétráját végigjárt ötletgazda. Bársony Ferenc még a seregben tanult meg főzni, a tisztképző elit laktanya konyhájában, ahol az Astoria Szálló egykori séfjének trükkjeit leshette el. A rendszerváltást már balatoni büfésként élte meg, de mindig azon törte a fejét: mit szeretnek legjobban az emberek? A házias, egyszerű, ízletes ételeket, amilyen például a főzelék. És az ötlet bejött, sőt kultuszt teremtett. Az egyetlen főzelékesből mára hat lett a fővárosban, a siker vitathatatlan, amit jól bizonyít, hogy több étterem is megpróbálkozott vendégeket fogni az eredetire hajazó névvel, hasonló ételkínálattal. Mindhiába, a mára "franchise"-szá vált étteremláncnak nincs párja.
Már régóta nem a tulaj főz, és a hajdani kilenc alkalmazott is a múlté. Most kilencvenhatan főzik nekünk az ebédet város-
Bársony Ferenc szívesen főz. Igaz, ma már nem a vendégeknek, hanem a barátainak. Legutóbb szabad tűzön, bográcsban ütött össze egy babgulyásos, palacsintás vacsorát, de az állandó minőség megtartása miatt ma is mindennap körbejárja birodalmát, s bele-belekóstol az ételekbe. Szerinte a jó szakács titka az ízérzék, semmi más. Mint mondja: a különleges étkeket inkább a férfiak készítik jobban, a főzelékekhez viszont a nők értenek. "Nálam ráadásul nem elég, ha valaki átlagízeket alkot, úgy kell dolgoznia, mintha otthon, a barátainak főzne" - írja le a kulináris siker ars poeticáját. "A főzelékbiznisz ugyanolyan mókuskerék, mint bármely üzlet. Nem lehet megállni. Ha talpon akarok maradni, akkor mennem kell az új bevásárlóközpontokba is. Pedig az álmom az, hogy egyszer Dubaiban nyissak egy magyar éttermet."