Csak a szépre emlékezem

A pozitívumokra koncentráló csúcstalálkozót tartott hétfőn Washingtonban az USA és az Európai Unió.

Angela Merkel német kancellár, José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke és George W. Bush amerikai elnök a közel-keleti békével és az Irán nukleáris programjával kapcsolatos erőfeszítésekkel illusztrálta a kapcsolatok jelentőségét. A negatívumokról nem esett szó - az EU oldaláról például meg sem említették a szén-dioxid-kibocsátás korlátozását, pedig a múlt héten még több forrás is tudni vélte, hogy Merkel és Barroso az amerikai álláspont megváltoztatására fogja kérni Busht. Ezzel szemben a Fehér Ház kertjében megtartott közös sajtóértekezleten beérték annyival, hogy méltatták a korábban tagadott globális felmelegedéssel kapcsolatos amerikai "enyhülést".

A csúcstalálkozó eredményei közé tartozik a piacok megnyitása a másik fél légitársaságai előtt, amitől jövő nyárra a transzatlanti repülőjegyek árának valamelyes mérséklődésére lehet számítani. Az USA és az EU tárgyalócsoportot hoz létre a cégfelvásárlásokkal és a személygépkocsik biztonsági szabványaival kapcsolatos szabályozások harmonizációjára. Bush szerint ez is bizonyítja, hogy az emberek mindkét oldalon jobban járnak, amikor az USA és az EU közeledik egymáshoz.

A felek hangsúlyozták, hogy gazdasági tárgyalásaik nem ellentétesek a világkereskedelem reformjáról szóló "dohai fordulóval". A csúcstalálkozó előtt néhány órával hozták nyilvánosságra a globális tárgyalásokon közvetítő Crawford Falconer új-zélandi nagykövet jelentését, miszerint a kompromisszumhoz az Európai Uniónak jelentősen csökkentenie kellene az agrárimportot sújtó vámokat, az Egyesült Államoknak pedig 14 százalékkal kellene mérsékelnie a mezőgazdasági szubvenciókat.

Az Egyesült Államok és Európa egyeztette álláspontját az Oroszországgal való viszonyról is. Merkel kérésére Bush megígérte, hogy lépéseket tesz a rakétavédelmi program tervezett közép-európai létesítményeivel kapcsolatos orosz ellenérzések eloszlatására. Szó esett a Világbanknál Paul Wolfowitz elnök körül kialakult helyzetről is.

Wolfowitz világbanki végjátszmája

Hétoldalas nyilatkozatban védekezett az őt ért vádak ellen a Világbank elnöke. Paul Wolfowitzot azzal vádolják, hogy kinevezése után személyesen gondoskodott a már előzőleg is a banknál dolgozó barátnője karrierjéről. Wolfowitz védelmi miniszterhelyettesként az iraki háború egyik kitervelője volt, ezért a világban kevéssé kedvelt személyiség. A Világbanknál azzal haragította magára az apparátust, hogy a Bush-kormányzatból magával vitt szakértőkre támaszkodott. Ez a csoport az amerikai jobboldal álláspontját képviseli: lebecsüli a globális felmelegedés hatását, ellenzi az ingyenes óvszerosztást és a családtervezési programokat. A tagállamok egy része azért neheztel Wolfowitzra, mert a korrupció elleni fellépés nevében fontos programokat állított le.

A 24 tagú igazgatótanács hétfős különbizottsága a hét végén megállapította, hogy Wolfowitz megsértette a bank etikai normáit. Az elnök válaszában igaztalanoknak és képmutatóknak nevezte a vádakat, viszont a hosszú nyilatkozat utolsó bekezdésében arra célzott, hogy ha tisztáznák a vádak alól, esetleg lemondana. A Világbank elnökét mindig az USA adja, míg a Nemzetközi Valutaalap vezetője európai.

Merkel asszony, Barroso és Bush a Fehér Ház rózsakertjében
Merkel asszony, Barroso és Bush a Fehér Ház rózsakertjében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.