A Bronzkatona új helyen áll, a feszültség maradt

Az emlékmű áthelyezése nyomán – amely egy halálos áldozattal, másfélszáz sérülttel és összesen ezer fő letartóztatásával járó zavargásokat váltott ki az észtországi oroszok körében – azonban nem csökkent a feszültség Moszkva és Tallinn között.

Az orosz fővárosban továbbra is Kreml-párti ifjúsági szervezetek tüntetnek az észt nagykövetség előtt, követelve a szobor visszahelyezését, az ellenzéki tüntetésekre egyébként igen keményen reagáló rendőrség csöndes asszisztálása mellett. Az „Ifjúgárda” és a „Nasi” ezen kívül az észt követség lebontását és a külvárosban való felépítésére aláírásgyűjtésbe kezdett.

Válaszlépésként a képviselet lelassította a vízumok kiadását, arra hivatkozva, hogy az épület körül kialakult helyzetben nem tud minden munkatársuk biztonságosan beérkezni a munkahelyére. Az észt külügyminiszter jegyzékben tiltakozott Moszkvánál a tüntetések miatt.

A május 1-jei szakszervezeti felvonuláson huszonötezer ember előtt Jurij Luzskov moszkvai polgármester bojkottra hívott fel „mindenre vonatkozóan, ami Észtországgal kapcsolatos”.

Nem csökkentette a feszültséget az sem, hogy a Tallinnba hétfőn érkezett orosz parlamenti delegáció vezetője a zavargások miatt az észt kormány lemondásának szükségességét hangsúlyozta. Nyikolaj Kovaljov ezen kívül nehezményezte, hogy nem tekinthették meg a szobor korábbi helyén folyó ásatásokat - a Bronzkatona előtti téren 10-15 szovjet katona lehet eltemetve, tegnapig kilenc koporsót találtak meg, ünnepélyes újratemetésük a katonai temetőben az azonosítások után, június végére várható – valamint kijelentette, hogy az észt kormány állításaival ellentétben a szobrot több darabba vágva szállították el eredeti helyéről. 

Az észt kormány a hivatalos avatásra meghívót adott át az orosz delegációnak, ám Moszkva még nem reagált a meghívásra.

Ugyanakkor Moszkva a hangos bejelentések ellenére – korábban az orosz felsőház elnöke, Szergej Mironov a diplomáciai kapcsolatok megszüntetését javasolta, az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov „kemény választ” ígért – nem áll Oroszország érdekében a gazdasági szankció. Az 1,3 milliós balti országban szakértők szerint erős orosz befektetői érdekeltségek vannak – ez az észt bruttó hazai termék egyötödét teheti ki -, amelyek jelentős veszteséget szenvednének el az embargóval, így annak érvényesítése nem várható.

Rendõrségi akció a moszkvai észt nagykövetség elõtt
Rendõrségi akció a moszkvai észt nagykövetség elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.