Egy a tábor, hány a zászló?

Kockázatosnak nevezte szombaton Csongrádon Orbán Viktor, hogy a Kisgazda Polgári Szövetség önálló pártként próbálja összefogni a sokfelé húzó kisgazda tagságot. Turi-Kovács Béla, a pártelnök viszont azt mondta: a tábor egy marad, de mindenki a saját zászlaja alatt vonulhat fel.

Zászlóbontásnak nevezték, de zászlót nem bontottak a Kisgazda Polgári Szövetség szombati csongrádi nagygyűlésén. A párt, amelynek Turi-Kovács Béla az elnöke, március 3-án alakult azzal a céllal, hogy összefogja azokat a szavazókat, akik nem voksolnak a Fideszre, de szavaznának egy önálló Kisgazdapártra. Kérdés, valóban önálló-e az új párt, hiszen nevében szerepel a polgári szövetség szókapcsolat, Turi-Kovács pedig elnöke maradt a Fidesszel korábban szövetséget kötött Kisgazda Polgári Egyesületnek is. A csongrádi nagygyűlés annyiban tekinthető zászlóbontásnak, hogy ott kiosztottak egy programvázlatot, amely néhány ponton eltér a Fidesz, illetve az azzal szintén szövetséget kötött Magosz programjától és preferenciáitól.

A gyűlésen beszédet mondott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Szerinte komoly kockázatot jelent, hogy önálló pártban próbálják újra összefogni a széthúzó kisgazdaszavazókat. Arra biztatta a jelenlévőket, ne adják fel a Fidesszel kötött szövetséget. Orbán megismételte korábbi kijelentéseit az "új arisztokráciáról" és a "tablettás reformról". Azt mondta, ha az új arisztokrácia földig lerombolja is az országot, a jobboldal, ha hatalomra jut, onnan is fölépíti. Ha azonban vidéken megszűnik a mezőgazdasági termelés, elnéptelenednek a falvak, akkor a nagyvárosi emberek, akik ma azt hiszik, nem kell ahhoz magyar mezőgazdaság, hogy a hipermarketekben olcsón vásároljanak élelmet, keserűen csalódni fognak, hiszen az agrártermelés megszűnése után emelkednek az árak. Orbán azt mondta, nem leépíteni, hanem erősíteni kellene vidéken a közszolgáltatásokat.

A Fidesz elnöke beszéde végeztével azonnal távozott. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség elnöke a párt megalakulásáról szólva azt mondta: nem volt más választás. További szavazókat kell szerezni, ha el akarják kerülni, hogy a jobboldal harmadszorra is elbukjon a választáson. Kifejtette: ők nemcsak a középbirtokosokat akarják képviselni, hanem a kisbirtokosokat is. Követelik, hogy a még állami tulajdonban lévő földek eladásakor egy vásárló ne vehessen 20 hektárnál nagyobb területet. Támogatják továbbá a vidékfejlesztés szerepének növelését.

Szegedi tudósítónk azon kérdésére, hogy akkor most hány a tábor és hány a zászló a jobboldalon, Turi-Kovács Béla azt felelte: egy a tábor, de több a zászló. Ők úgy képzelik el, hogy - mint az Árpád-házi királyok idejében - minden "törzs" a maga zászlaja alatt vonulhasson fel. Másik kérdésünkre, hogy mi a legfőbb akadálya a korábbi kisgazda politikusok és szavazók egyesítésének, Turi-Kovács Béla azt válaszolta: ha a pártszékház ügye megoldódik, akkor megszűnik a viszály fő oka.

Az FKGP visszakapta a székházát

Ismét a Független Kisgazdapárté egykori székháza, a bíróság ugyanis jogerősen törölte a héten a Belgrád rakparton lévő ingatlan árverésen történt értékesítésének szerződését. A székháztörténet szerint a Torgyán-féle pártvezetés még a 2002-es választások előtt eladta az épületet Szeremley Hubának, az ismert borásznak. Hétszázmillió forintos vételárban állapodtak meg, fél év visszavásárlási opcióval. Ezt a szerződést Torgyán utódai támadták, míg végül Szeremley megunta a huzavonát, és minden kapcsolatát megszakította a párttal. Az árverést azért tartották, mert a kisgazdapárt nem tudta visszafizetni a borásznak a 320 milliós tartozást. Hegedűs Péter, a párt elnöke lapunknak azt mondta: ismét eladhatóvá vált a másfél milliárd forint értékű székház, a vevőtől kapott pénzből kifizetik a Szeremley-féle adósságot. Székhelyüket már át is tették a IX. kerületi Kinizsi utcába. (K. J. E.)

Orbán Viktor Csongrádon
Orbán Viktor Csongrádon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.