Minden eddiginél gazdagabbak a brit gazdagok

Töretlenül és meredek ütemben gazdagodott tovább az elmúlt egy évben a brit pénzarisztokrácia felső ezre, amelynek összvagyona a jelenlegi munkáspárti kormány eddigi tíz éve alatt csaknem megnégyszereződött - áll a The Sunday Times vasárnap közzétett éves vagyonlistájában.

A vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja ezt a listát - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva.

A 2007-es összesítés szerint a pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi 300,96 milliárd fontról 59 milliárd fonttal csaknem 360 milliárd fontra (137 ezer milliárd forintra) duzzadt.

A leggazdagabb ezer gazdagsága az elmúlt egy évben majdnem 20 százalékkal gyarapodott, ami egyike a legnagyobb éves növekedéseknek a hasonló listák közlésének kezdete - 1989 - óta.

Tíz éve, amikor az azóta is folyamatosan kormányzó baloldali Munkáspárt - egyebek mellett a nagyobb társadalmi igazságosság megteremtésének programjával - hatalomra került, a gazdagok leggazdagabbjainak összvagyona 98,99 milliárd font volt, vagyis a felső ezer - amelynek személyi összetétele természetesen folyamatosan változik - azóta 263 százalékkal növelte vagyonát. Ugyanezen idő alatt a brit lakosság egészének átlagos vagyongyarapodása 120 százalékos volt.

A lap megjegyzi, hogy Tony Blair miniszterelnökségének évtizede olyan aranykorszaka volt a brit gazdagoknak, amilyenre kevés példa van az ország történelmében.

A brit "vagyonrobbanást" jól jelzi, hogy az idei listán rekord számú, 68 milliárdos szerepel, 14-gyel több, mint tavaly, és háromszor annyi, mint négy évvel ezelőtt. A Rich Listre felkerült milliárdosok száma 1997-ben - a Labour hatalomra kerülésének évében - még csak 16 volt.

A leggazdagabb az idei listán is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a The Sunday Times 19,25 milliárd fontra (7300 milliárd forint) becsüli; ez 4,4 milliárd fontos gyarapodás a tavaly kimutatott vagyonhoz képest.

Mittal cége, a Mittal Steel erőteljesen terjeszkedik Európában, ezen belül is Kelet-Európában: két éve 2,8 milliárd fontért felvásárolta a legnagyobb ukrán acélművet, a Krivij Rih-i (Krivoj Rog) Krivorizssztalt, és meg nem erősített hírek szerint annak idején érdeklődött a magyar Dunaferr magánosítása iránt is.

Lakshmi Mittal az idén harmadszor utasította maga mögé a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub tulajdonosát. Abramovics vagyona az idei Rich List szerint stagnált: ugyanúgy 10,8 milliárd font (4100 milliárd forint), mint tavaly.

Mittal és Abramovics együttes vagyona így éppen átlépi a 30 milliárd fontot, vagyis ketten csaknem a felét birtokolják az első tíz összesen 70 milliárd fontos vagyonának.

Abramovics épp az elmúlt hetekben tudta le feszült figyelemmel kísért válását, mégpedig szinte aprópénzzel: hírek szerint második neje, Irina megelégedett 155 millió font végkielégítéssel. Ez legalább akkora megkönnyebbülés lehet az orosz mágnásnak, mint amekkora csalódás a pénzarisztokrácia zsíros válási tranzakcióira szakosodott londoni jogi irodáknak, amelyek a házasság repedezésének első hírei után még több milliárd fontos válási egyezségben - és ehhez mérhető ügyvédi tiszteletdíjban - reménykedtek.

E vagyonokhoz képest a brit uralkodó szinte szegénynek számít. A 81 éves II. Erzsébet királynő gazdagabb lett ugyan 20 millió fonttal, de idei 320 millió fontos vagyona így is csak a 229. helyhez volt elégséges az ezres listán.

A The Sunday Times megjegyzi egyébként, hogy a monarchia működtetése kifejezetten olcsó: az elmúlt egy évben 37,4 millió font, azaz egy-egy alattvalóra számolva 64 penny költséggel járt.

A királynőt a leggazdagabb brit hölgyek között messze megelőzi Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat szerzője is. Az írónő vagyonát a The Sunday Times 545 millió fontra (207 milliárd forintra) becsüli a tavalyi 520 millió font után.

A leggazdagabb brit zenészek közül Sir Paul McCartney-nak, a Beatles volt basszusgitárosának a Rich List tavaly 825 millió fontot tulajdonított, az idei listán azonban Sir Paul alig 725 millió fonttal szerepel, a szerkesztők ugyanis 100 milliót "félretettek" vagyonából várható válási költségekre. Az idén 65 éves ex-Beatle és nála negyed századdal ifjabb neje, Heather Mills válási hercehurcája több mint egy éve tart, azokkal a találgatásokkal együtt, hogy Heather mennyit rak majd zsebre McCartney vagyonából.

A The Sunday Times az idén külön összeállítást közölt a világ, illetve Európa 50 leggazdagabbjáról is. A világ felső ötvenének összvagyona a 2007-es Rich List szerint 611 milliárd font (230 ezer milliárd forint), 8,3 százalékkal több mint tavaly. Az európai ötvenes élmezőny összesen 371 milliárd fontot (140 ezer milliárd forint) tudhat a bankban; ez 14,8 százalékos gazdagodás egy év alatt.

A világranglistát 42,6 milliárd fonttal (85 milliárd dollárral) a Wal-Mart üzletláncot birtokló amerikai Walton család vezeti; utánuk a Microsoft-alapító Bill Gates következik, 28,7 milliárd fonttal (57 milliárd dollár).

Az európai listavezető a brit első, vagyis Lakshmi Mittal. Európa felső ötvene közül tizenhárom orosz, 76,3 milliárd fontnak (29 ezer milliárd forint) megfelelő összvagyonnal.

(MTI)

 

Lakshmi Mittal a leggazdagabb brit 2007-ben
Lakshmi Mittal a leggazdagabb brit 2007-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.