Tallinn ellenzéki polgármestere a kormány csődjéről blogol

Az észt ellenzék legnagyobb pártja szerint a kormány kudarcáról tanúskodnak az utóbbi napok erőszakba torkolló utcai tüntetései, amelyeket a főváros központjában álló szovjet háborús emlékmű áthelyezése váltott ki.

Edgar Savisaar, a mérsékelten baloldali Centrumpárt elnöke (egyben Tallinn polgármestere) internetes naplójában szombaton azt írta: a Bronzkatona titokban, kapkodva végrehajtott eltávolítása és az utóbbi két nap eseményei világosan mutatják a kormány gyöngeségét. "Ha hiányzik a józan ész, akkor a dolgok erőszakos megoldása kerül előtérbe" - mutatott rá blogjában az ellenzéki politikus. Savisaar attól tart, hogy a zavargások végzetes csapást mértek észtek és oroszok "amúgy is vontatottan haladó integrációjára". (Észtország 1,3 milliós lakosságának csaknem egyharmada orosz anyanyelvű.)

Az év elején tartott parlamenti választásokat megelőző hadjáratban a Centrumpárt - amelyre sok oroszajkú is szavazott - ellenezte, hogy eltávolítsák a Bronzkatonát a tallinni nemzeti könyvtár épülete előtti helyéről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.