Brüsszeli figyelmeztetés: a török hadsereg maradjon távol a politikától

Az Európai Unió bővítési biztosa figyelmeztette  a török hadsereget: tartsa távol magát a politikától. A vezérkar nyilatkozata emlékeztette a politikusokat, hogy "a hadsereg hivatott megoltalmazni a világi állam eszméjét" Törökországban.

A török hadsereg elnökválasztással kapcsolatos magatartása "próbaköve lesz annak, mennyire tisztelik a török fegyveres erők a demokráciát, a polgári hatalmi szervek és a hadsereg közti viszony demokratikus szabályait" - mondta újságíróknak az EU bővítési biztosa. Egyben emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió megköveteli a tagságra törekvő Törökországtól a demokrácia tiszteletét.

A törökországi világi elit tagjai - köztük a hadsereg vezetői - attól tartanak, hogy Abdullah Gül külügyminiszter, a kormányzó iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) elnökjelöltje megválasztása esetén megkísérli majd elmosni a politika és vallás közötti szigorú határvonalat.

A török hadsereg - a világi államberendezkedés legfőbb őre - már négy kormányt eltávolított a hatalomból az utóbbi fél évszázadban. Legutóbb 1997-ben Necmettin Erbakan kormányának kellett meghajolnia a hadsereg akarata előtt, mert a katonai vezetők úgy ítélték meg, hogy a kabinet politikája túlságosan iszlámbarát. Gül is tagja volt annak a kormánynak, de az elnökjelölt-külügyminiszter most azt mondja, hogy nézetei azóta megváltoztak, ma már konzervatív demokratának tekinti magát.

Gül elnökké választásáról pénteken szavazott első körben az ankarai parlament, az 56 éves politikus az első fordulóban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatottságot.

Az amerikai kormány Törökország demokratikus alkotmányának tiszteletben tartását sürgeti

 

Az amerikai kormány egy képviselője Törökország demokratikus alkotmányának tiszteletben tartását szorgalmazta szombaton, egy nappal azután, hogy a török hadsereg burkolt fenyegetést intézett az ország iszlámbarát kormányához annak államfőjelöltjével kapcsolatban.

"Reméljük, hogy a törökök világi demokráciájukkal és alkotmányos előírásaikkal összhangban rendezik ezeket a politikai kérdéseket" - mondta Brüsszelben Dan Fried, európai és eurázsiai ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes nyugati tudósítóknak.

Törökország iszlámbarát kormánya visszautasította a vezérkar burkolt fenyegetését

Törökország kormánya visszautasította a katonai vezérkar pénteki nyilatkozatát, amelyben a hadsereg alig burkolt fenyegetést intézett az ország iszlámbarát kormányához annak államfőjelöltjével kapcsolatban.

Cemil Cicek kormányszóvivő szombaton közölte újságírókkal, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő kevéssel a nyilatkozat megjelenése után felhívta telefonon Yasar Büyükanit tábornokot, a vezérkar főnökét, és felhívta a figyelmét arra, hogy a hadsereg a polgári hatalmi szerveknek, a vezérkari főnök a miniszterelnöknek tartozik engedelmességgel.

A török hadsereg már négy kormányt eltávolított a hatalomból az utóbbi fél évszázadban. Legutóbb 1997-ben Necmettin Erbakan kormányának kellett meghajolnia a hadsereg akarata előtt. (MTI/Reuters/AP)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.