Anonymus a Ligetben

"Az MLSZ elnökének sorozatos hibái vezettek ahhoz, hogy a 2012-es Eb-rendezésre benyújtott horvát-magyar pályázat egyetlen szavazatot sem kapott az UEFA végrehajtó bizottságától" - jelentette ki Bodnár György, a hazai futballügyekben nemegyszer bizonyítottan tájékozott üzletember, aki az általa kezdeményezett városligeti sajtóbeszélgetésen egyszer sem ejtette ki a szövetség elöljárójának, Kisteleki Istvánnak a nevét.

"Eddig - sokakkal együtt - hallgattam, nehogy veszélybe sodorjam a kandidatúra sikerét, de most már fölösleges a szőnyeg alá söprés; nem takarítani kell, inkább eltakarítani..." - tette hozzá szokott modorában.

Bodnár szerint az MLSZ elnöke megmagyarázhatatlan döntést hozott azzal, hogy Lennart Johanssont támogatta az UEFA-elnökválasztáson. Johansson "uralkodása" idején Magyarország két Eb-rendezési pályázaton bukott el, ráadásul az egész világon köztudott: Sepp Blatter FIFA-elnök és a svéd sportdiplomata között régóta feszült a viszony. Azaz számítani lehetett rá, hogy Blatter a kihívó Michel Platini mellett áll ki (ez meg is történt), vagyis az új UEFA-vezérkarnál már annak megalakulása pillanatában hátrányba kerültünk - indokolt a szókimondó üzletember.

Tetézte ezt az a különös naivitás, hogy a magyar elnök felült ukrán kollégájának, Hrihorij Szurkisznak - folytatta Bodnár. - Szurkisz úgy került be az UEFA végrehajtó bizottságába, hogy kelet-európai partnereit biztosította arról: mivel a lengyel-ukrán pályázat "esélytelen", a magyar-horvát kandidatúrára voksol majd. Vb-tagságához aztán huszonhét szavazatot kapott, ezzel éppen bekerült a vezető testületbe. Ha az MLSZ elnöke nem őt "delegálja" - szögezte le a kritikus -, akkor nem járul hozzá a fölényes lengyel-ukrán győzelemhez és a magyar-horvát nullához...

A következő vádpont egy kérdés volt: "Tessék mondani, kinek a reputációja nagyobb külföldön, az MLSZ-elnökség mostani tagjainak vagy Mezey Györgynek, Puhl Sándornak? Az előbbiek mind ott voltak Cardiffban, az utóbbiak nem. Őket ugyanúgy elkergették a szövetségből, ahogyan a szakvezetőnek valóban nem ideális, de PR-szempontból elsőrangú Matthäust."

Bodnár azt is állítja: a megtévesztés folytatódik. Megítélése szerint az MLSZ elöljárója csak annyiban mondott igazat, hogy maga a kandidatúra a legjobb volt a három közül, ez azonban mindenekelőtt annak a Gyárfás Tamásnak az érdeme, akit még Kisteleki elődje, Bozóky Imre választott ki a pályázati bizottság hazai vezetőjének. "Az elnök most arra büszke, hogy a FIFA több százezer dollárral támogatja az utánpótlás-nevelési és a pályaépítési programot. De hasonlóképpen patronálja Liechtensteint, San Marinót, Pakisztánt, Szíriát vagy Üzbegisztánt. Erre kell felvágni?"

Végül Bodnár azt javasolta: a cardiffi döntés nyomán a magyar szövetségben senki ne pusmogjon vélt előnyökről vagy hátrányokról. Hogy miért ne? "Az MLSZ elnöke, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy nem akar MLSZ-elnök lenni, kampánya idején négy-ötmillió forintot és egy-egy autót ígért a megyei szövetségeknek. Ezek után minálunk ki vehetné szájára az UEFA-t?!"

Szövetség a vigaszágon

Levelében 785 millió forintnyi támogatásról biztosította az MLSZ-t Michel Platini, az UEFA elnöke - tájékoztatta a magyar szövetség az MTI-t. A pénz főként sportágfejlesztésre fordítható, csakúgy, mint a FIFA 144 milliós dotációja. Ugyancsak az MLSZ közölte, hogy "az APEH egy éve folyó vizsgálata mintegy 75 millió forintos adóhiányt állapított meg az előző elnökségének idejéből, de még vannak függő ügyek a Lothar Matthäus részére és a Pellady Péterhez köthető cégeknek történt kifizetésekkel kapcsolatban". Bérczy Balázs főtitkár helyét Füzesi Zsolt vette át.

Puli és Dalmata, a horvát-magyar EB kabalaállatai - visszakerülnek a szekrénybe
Puli és Dalmata, a horvát-magyar EB kabalaállatai - visszakerülnek a szekrénybe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.