Nem érdemes sietni a balkonkertészkedéssel

A balkonkertészkedéssel, a virágládák, kaspók és edények teleültetésével elkésni nem lehet. Aki később ültet, sokat spórolhat, ugyanis ilyenkor hetente csaknem megfeleződik a cserepes palánták ára.

Aki a teraszok, ablakpárkányok feldíszítésekor régi edényeibe ültet, vizsgálja át ezeket, mielőtt a növények beléjük kerülnek. A faládák időnként új festést igényelnek. A nedvességtől meglazult szögeket, csavarokat érdemes kicserélni, mert ha már benn van a föld és növény, körülményesebb egy széteső láda reparálása. A műanyag ládák, edények újra használatba vétele előtt ajánlatos a tavalyról megmaradt vízkövet eltávolítani. Jobb, ha ezt a munkát a növények és a föld nélkül a fürdőkádban végzik.

Aki régi virágedényét újra cseréli, vagy most először próbálkozik balkonkertészkedéssel, és tudja milyen növényt akar ültetni, az edény beszerzésével kezdje. Érdemes az öntözésen is gondolkodni. Egy átlagosnak mondható lakáshoz tartozó terasz és néhány ablak 100-150 növény alkotta közösségének napi kézi öntözési ideje legalább félóra. Ráadásul a mostani melegedő világban a nyaralás, egy-egy hosszabb hétvége idejére külön gondoskodni kell alkalmi locsolókról. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha egymástól lényeges eltérő vízigényű növények lakják a párkányt vagy a teraszt. Ezért érdemes szobai vagy teraszra való öntöző automatákról gondoskodni. Ha ezek árát sokallják, vagy így nem tudják megoldani az öntözést, akkor sincs baj, mert az edényeket nagyobb mennyiségű víz befogadására alkalmassá lehet tenni.

A boltokban némi utánjárással találhatók kisebb-nagyobb víztárolós edények. Ezek azonban a normál cserepek, vályúk 2-3-szorosába kerülnek. Lehet házilagosan víztartályokat is elhelyezni egy-egy nagyobb cserépben. Egy pici lyukkal perforált nagy üdítős vagy ásványvizes flaska több napig itatja a cseréplakót. De megoldás lehet a talaj vízmegkötésének javítása. Borsos áron kristályok vásárolhatók, amelyek a vízből tömegük sokszorosát (40-100-szorosát) képesek felvenni, tárolni, majd a növény számára átadni. Ezt a folyamatot számtalanszor megismétlik. Ezért így akár két hetet is kibír a növény öntözés nélkül. A kristályt egynyolcad arányban kell összekeverni virágfölddel. Ennél jóval olcsóbb az égetett agyaggolyó, a kókuszrost, és még sorolhatnánk a sokféle segédanyagot.

A virágtartók választékát tekintve, csak a pénztárca vastagságán múlik, milyen kerüljön a kertbe, erkélyre vagy a lakásba. A növények, ha választhatnának, akkor a kültereken a fából készült láda mellett döntenének. Ezeknél soha nincs gond a pangó vízzel, jó a hőszigetelés, a tűző napon nem sül meg benne a növény gyökere. Igaz, az öntözés után az erkély alatt álló kaphat a nyakába egy adag vizet. További hátránya, hogy évente, kétévente át kell festeni. A műanyag vályúk, különösen a tágasak, megfelelő életteret adnak a növényeknek. Az olcsóbbakkal télen vigyázni kell, mert a hidegben eltörhetnek.

A balkonokon nemcsak ládákba, hanem kaspókba, dézsákba, cserepekbe, függőkosarakba, teknőkbe is lehet ültetni. A műanyag olcsó, könnyű és egyszerű a kezelése. Az agyagcserepek súlyosabbak, törékenyek és drágábbak, de korlátozottan légáteresztők. A műanyag edények között vannak belső víztartó résszel felszereltek is. Az égetett cserép hagyományos ültető edény. Ma már drágább, mint a műanyag konkurense. Idővel elveszíti a műanyagokkal szemben előnyét, ugyanis a kemény öntözővíz miatt eltömődnek pórusai és nem levegőzik. Ettől függetlenül nagyon sok növényfaj igényli, hogy a gyökérzete a műanyagnál jobb légáteresztő tulajdonságú agyagcserépbe kerüljön. Ilyenek például a kaktuszok, páfrányok, lándzsarózsák, de a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és a palackfa is. A nagyobb, nyáron kerti életet élő növények (agávék, pálmák, leanderek) előbb-utóbb fadézsába kerülnek. A nagy növényekhez szükséges tekintélyes tömegű földtől a műanyag és cserépedények már szétrepednek. Ezért, ha egy-egy gyökérlabda tömege meghaladja a száz kilót, akkor érdemes dézsára váltani. Nemcsak a föld, hanem a magát jól érző növény gyökerei is képesek szétfeszíteni egy-egy cserepet.

A kőedények közé tartozik a már kifejezetten borsos árú terrakotta. Erre vigyázni kell, mert különösen a nem zárható kertekben hamar lába kél. A vas vagy pléh virágvályú, ha nincs rajta védőréteg, általában károsítja a növényeket. Ezért ilyenekbe nem ajánlható a növény közvetlen beültetése. A balkonláda méretének kiválasztásakor azzal is számolni kell, hogy az egynyáriakból, főként a muskátliból általában elég egy sort ültetni, másféle növényből viszont két-, illetve háromsoros ültetésre is szükség lehet.

A jövő héten a balkonládákba való növényekről írunk.

Egy jól beültetett terasz szinte dzsungellé változhat
Egy jól beültetett terasz szinte dzsungellé változhat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.