Az olimpiai láng útja Pekingbe

137 ezer kilométernyi úton, öt kontinens húsz városának érintésével viszik majd a jövő évi XXIX. nyári olimpiai játékok lángját. A csütörtökön Pekingben, Jacques Rogge, a NOB elnöke részvételével tartott rendezvényen ismertették a tervezett útvonalat.

Az összesen 130 napos - ebből 90 nap kínai területen, 113 megállóval - a "Harmónia útjának" nevezett ceremónia a tervek szerint érinti majd a világ legmagasabb hegyét, a Mt. Everestet (május valamelyik hegymászásra alkalmas napján), illetve  Kína legszebb és legnevezetesebb pontjait is, köztük például a tibeti autonóm terület fővárosát Lhaszát, miként az agyagkatonák városát, Xiant is. Bemutatták a pekingi olimpia fáklyáját is: a piros markolatú, ezüstözött felületen piros kínai mintákkal díszített keskeny henger alumíniumból készült, 72 cm magas és 985 gramm súlyú.

A hagyományoknak megfelelően a lángot a görögországi Olympiában gyújtják majd meg 2008. március 25-én, öt napig az első újkori játékoknak otthont adó Görögországban viszik körbe, majd március 31-én érkezik meg Pekingbe. Innen útra kel, az érintett városok a következők: Almaty, Isztanbul, St. Pétervár, London, Párizs, San Francisco, Buenos Aires, Dar es Szálám, Muscat, Iszlámábád, Mumbai, Bangkok, Kuala Lumpur, Dzsakarta, Canberra, Nagano, Szöul, Phenjan, Ho Chi Minh City (Saigon), Tajpej, az egykori brit Hongkong, és a volt portugál fennhatóságú Macao, majd következnek a Kínai Népköztársaság tartományainak fontosabb városai, végül a láng visszaérkezik Pekingbe a játékok 2008. augusztus 8-ai megnyitójára.  (A városok felsorolásából látszik, hogy ezúttal Ázsia kerül előtérbe.)

Nem sokkal a pekingi bejelentést követően Tajvanon közölték, hogy hamarosan állást foglalnak az olimpiai láng útvonalának tervét illetően. A tajpeji vezetés már előzetesen kifogásolta, hogy Pekingben olyan döntést hozzanak, amikoris a láng a népi Kína területéről érkezik, vagy Tajvan után oda távozik. A sziget kormányzata ily módon szeretné elkerülni, hogy Kína területeként kezeljék őket. A Pekingben kiadott forgatókönyv szerint a vietnami Ho Chi Minh Cíty után következik Tajpej, ám onnan a láng útja Hongkongba tart, amely a brit fennhatóság alól 1997 óta visszatért Kínához. Csütörtökön Tajpej polgármestere üdvözölte a város immár hivatalos beiktatását a menetrendbe, a tajvani Olimpiai Bizottság elnöke viszont azt mondta sajtóértekezletén, hogy nem tudja elfogadni az útvonalat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.