Komoly problémákra utal az EP éves emberi jogi jelentése

A legtöbb halálos ítéletet Kínában hajtják végre, Oroszországban továbbra is  komoly gondok vannak az emberi jogokkal, Guantánamo léte pedig negatív üzenet - olvasható az Európai Parlament 2006-os emberi jogi  jelentésében, amelyet a strasbourgi plenáris ülésen csütörtökön fogadtak el a képviselők.

A testület úgy véli, az Európai Unió legutóbbi bővítéseinek köszönhetően a közösség nagyobb sikerrel emelheti fel szavát a különféle nemzetközi fórumokon az emberi jogi kérdésekben, ugyanakkor a képviselőket aggasztja, hogy az európai uniós csatlakozásra váró Törökországban az emberi jogi kérdések terén "mindmáig kevés előrelépés történt".

A képviselők nézete szerint "az emberi jogok előmozdítására irányuló aktív politika nem szorítkozhat a széleskörű nyilvános figyelmet vonzó ügyekre", ugyanis "a súlyos jogsértések a nyilvános figyelemnek kevésbé kitett területeken valósulnak meg, zárt, a gyermekeknek, az időseknek és a betegeknek szánt intézményekben és börtönökben". Az unió megbízottainak az ilyen helyszíneket is figyelemmel kell kísérniük.

A jelentés továbbra is elítél bármiféle, gyermekeket érintő  erőszakot. A szöveg kiemeli a fogyatékkal élők jogai  érvényesülésének nyomon követését.

Oroszországban az EP megítélése szerint csak mérsékelt eredményeket sikerült elérni az emberi jogok érvényesítésében. A jelentés problémásnak tartja a csecsenföldi helyzetet, a törvényhozás függetlenségét, az emberi jogvédőkkel szembeni  bánásmódot, a média függetlenségét és a szólásszabadság helyzetét, az etnikai kisebbségek kezelését... A képviselők megemlítik Anna  Politkovszkaja újságírónő meggyilkolását, és aggodalommal utalnak  azon feltételezésekre, amelyek szerint az orosz kormány állna a 2006 novemberében Londonban elhunyt Alekszandr Litvinyenko megmérgezése mögött.

Az EP elfogadott egy módosítást is, amely szerint "az etnikai kisebbségek, különösen a finnugor kisebbségek - azon belül is főként az Oroszországban egyre növekvő elnyomással sújtott mari nép - nehéz  helyzete" jelentős problémát jelent.

A Guantánamón fogva tartottak szabadon bocsátását vagy vádemelést sürgetnek a képviselők. "A Guantánamó-öbölbeli fogva tartási központ fennállása önmagában továbbra is negatív üzenetet  küld arról, hogy hogyan folyik a terrorizmus elleni harc" - állapítja meg a jelentés.

A jelentés előző napi vitájában Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) a kisebbségi jogok EU-védelmének hiányosságaira hívták fel a figyelmet, úgy vélve, hogy az emberi jogok védelmét unión kívüli országok felé az EU akkor képviselheti hitelesen és következetesen, ha a saját háza táját is rendbe teszi.

Éles bírálat a lengyel kormánynak intolerancia miatt

Éles szavú, címzett bírálatot fogalmazott meg a Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, amelyben egyebek között az áll, hogy az EP "egyes európai országokban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd elterjedését figyelte meg".

A 325 igen, 124 nem, 150 tartózkodás arányban elfogadott szöveg emlékeztet: "márciusban a lengyel kormány  miniszterelnök-helyettese és oktatási minisztere bejelentést tettek egy törvényjavaslatról, amely büntetné az iskolai homoszexuális propagandát, és ismertették e törvényjavaslat tartalmát, amely  kilátásba helyezi az iskolaigazgatók, tanárok és tanulók elbocsátását, megbírságolását vagy börtönbüntetését a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogainak az iskolákban történő hirdetése esetén".

A lengyel kormányfő támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, amelyhez hasonlót európai szinten is bevezetnének lengyel kormánytagok - emlékeztet az EP sajtószolgálatának összefoglalója.

Az állásfoglalás arra is kitér, hogy "a gyermekjogok védelmével foglalkozó lengyel ombudsman kijelentette, jegyzéket készít azon munkakörökről, amelyekre nem lehet homoszexuálisokat felvenni".

A lengyel kormány betiltotta az Európa Tanács hivatalos diszkriminációellenes anyagainak terjesztését, és megtagadta a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek szervezetei által támogatott projekteknek az Európai Ifjúsági Program keretében való finanszírozását is - áll a szövegben,amely ugyanakkor pozitív  példaként hozza fel, hogy 2006-2007-ben több melegfelvonulást is rendeztek Varsóban, illetve Krakkóban.

Az EP tényfeltáró delegációt akar küldeni Lengyelországba "annak  érdekében, hogy tisztább képet kapjon a helyzetről, és hogy  párbeszédet kezdjen valamennyi érintett féllel".

(forrás: MTI)

Egy fogoly Guantánamón
Egy fogoly Guantánamón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.