Forró a talaj a Belvárosban

Forró a talaj a belvárosban a bűnözők talpa alatt, ezért a peremkerületekbe, többek között a XV.- be szorultak ki - derül ki egy rendőrségi összegzésből. A jelenség magyarázata a cityben koncentrált rendőri fellépés és a térfigyelőrendszerek elterjedése. Az elkövetők szempontjából a peremkerületeknek a nyitottság a legnagyobb előnyük: amilyen gyorsan meg lehet közelíteni, olyan könnyen el is lehet tűnni onnan, akár vidékre is nyitott az út.

Egyre több bűnöző dolgozik a külső kerületekben, amelyek nemcsak zsákmányszerzés, hanem menekülés szempontjából is alkalmas vadászterületnek bizonyulnak - derül ki a XV. kerületi rendőrkapitányság tavalyi évet összegző jelentéséből. A jelenségre az a magyarázat, hogy a belső kerületekben egyre több helyen működnek térfigyelő rendszerek, ráadásul a rendőrség is koncentrált erőkkel képes üldözni a bűnözőket.

Nem pihennek azonban a peremkerületekben sem, a XV.-ben például csökkentek az úgynevezett kiemelt kategóriájú bűncselekmények. Ez azt jelenti, hogy 2006-ban kevesebb volt a betörés, a lopás és a személygépkocsikkal kapcsolatos esemény a Rákosplaota-Pestújhely-Újpalotából álló városrészben.

Eredményesek voltak a felderítők is, fővárosi viszonylatban a második legjobb helyen végeztek a személygépjárművekkel kapcsolatos esetek, valamint a járműlopások feltárásában. A kerületben a betöréses lopások felderítési aránya a harmadik legjobb a fővárosban. Mindent összevetve a XV. kerületi rendőrkapitányság a kerületek rangsorában az V. helyen végzett 2006-ban.

A közrendvédelmi osztály tavaly 168 személyi sérüléssel járó és 565 anyagi kárral végződött közlekedési balesetnél intézkedett. Ezer szabálysértési eljárást kezdeményeztek, 560 elkövetőt elkaptak és 658 embert előállítottak.

A kerületi igazgatásrendészeti osztályon mintegy 3300 szabálysértési feljelentést iktattak, 2150 embert elmarasztaltak és 37 és félmilió forint pénzbírságot szabtak ki.

Mindezt úgy, hogy a szükségesnél harminckettővel kevesebben vigyázták a rendet a kerületben. A rendőrségi állományra ugyanis a fluktuáció jellemző, 2006-ban többen vidékre helyeztették magukat, néhányan pedig nyugdíjba vonultak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.