109 kilóméteres alagút Szibéria és Alaszka között

Mamutprojektet terveznek amerikai és orosz befektetők Alaszka és Szibéria összekapcsolására; a Bering szoros alatt 109 kilométer hosszú alagutat akarnak építeni. A Der Spiegel című német hetilap utal arra, hogy egyelőre nem sokat tudni, ki áll valójában az Interhemispheric Bering Strait Tunnel and Railroad Group nevű társaság mögött.

A közelmúltban egy konferencián, amely a "Megaprojektek az orosz keletnek" címet viselte, heves viták folytak a gigantikus beruházás terveiről. Walter Hickel, Alaszka egykori kormányzója beszédében kissé átalakította a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" jelszót úgy, hogy: "Proletárok, egyesítsétek a világot!".

A 83 éves amerikai politikus szerint a projekt sikeres lesz, mert mindkét oldalon fellendíti a gazdaságot. Az orosz kormány jelen lévő képviselője viszont azt akarta tudni, hogy valójában ki finanszírozza majd a beruházást. Az orosz fél persze érdekelt abban, hogy Szibéria nyersanyag kincseit könnyebben tudják kiaknázni, és ehhez épüljön ki a megfelelő infrastruktúra, azonban a méretek és az összegek hatalmasak.

Szakértők 65 milliárd dollárra becsülik a várható költségeket. Az alagút az alaszkai Wales városát kötné össze a szibériai Uelen településsel. A Bering alagút 80 kilométer hosszan haladna a tenger alatt, és japán vállalkozók állítólag már ajánlatot is tettek, hogy kilométerenként 60 millió dollárért kiássák. A Bering-alagút a tervek szerint kétszer olyan hosszú lenne, mint az Angliát Franciaországgal a La Manche csatorna alatt összekötő "Csalagút".

A 65 milliárdos összköltségvetésből 10-12 milliárd jutna magára az alagútra, a többi pénzből a felszínen kellene a megfelelő infrastruktúrát megteremteni. Az alaszkai kijárathoz legközelebb ugyanis 1000 kilométerre található Fairbanks városa, odáig meg kellene építeni az utat és a vasutat. Oroszországban a legközelebbi komolyan vehető közúti csatlakozási pont 1500  kilométerre van. Az orosz vasúttársaság egy 3500 kilométeres  szakaszon építene vasúti pályát, összekapcsolva Jakutszkot Uelennel, Alaszkában "csak" 2000 kilométernyi sínt kellene lefektetni Angora  és a kanadai Fort Nelson között.

A Bering-összeköttetés gondolata nem új, az utolsó orosz cár, II. Miklós tervezte, hogy összekapcsolja Szibériát Alaszkával, hogy visszaszerezze a 7,2 millió dollárért elkótyavetyélt területet. Ennyiért adták el az Egyesült Államoknak Alaszkát.

A mostani becslések szerint a vállalkozás legkorábban 30 év múlva lehetne nyereséges. A tervet sokan kétellyel fogadják, ugyanakkor várható, hogy a legfejlettebb ipari országok, a G-8 júniusi konferenciáján szóba kerül - írja a Spiegel Online.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.