Kedvcsináló a közigazgatási karrierhez

Pályakezdő diplomás fiataloknak hirdet ösztöndíjas foglalkoztatási lehetőséget az elbocsátások miatt feszült központi közigazgatásban a kormányzat. A szakszervezet az önkormányzatokat is bevonná a 340 millió forint kiadással járó programba.

Miközben évek óta folyamatos a létszámleépítés a közigazgatásban, a kormány immár harmadik alkalommal ösztöndíjas foglalkoztatási programot hirdet diplomás pályakezdők számára. Ezúttal a munkaügyi tárca és a kormányzati személyügyekért felelős államtitkárság közösen, egységes módszertan szerint szervezi meg a fiatalok támogatott foglalkoztatását, hogy a frissen végzettek a felsőoktatásban megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban hasznosítsák.

A szeptemberben induló programban - amelyre június végéig lehet pályázni - 150 ösztöndíjas vehet részt, hogy megismerje a közigazgatás rendszerét. Akinek sikerül, havonta bruttó 160 ezer forintot kap.

A programban az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva minden olyan pályakezdő részt vehet, aki még nem töltötte be a 30. életévét, diplomáját két éven belül szerezte, nem áll munkaviszonyban, nem közalkalmazott, nincs közszolgálati vagy szolgálati jogviszonya. Feltétel az is, hogy a jelentkező tanulmányait követően először áll munkába, úgy, hogy sem megbízási, sem vállalkozási szerződés alapján, illetve egyéni vállalkozóként nem végzett munkát korábban, s jogosult a Start kártya kiváltására is.

Ösztöndíjas foglalkoztatás korábban is volt a közigazgatásban. 2003-ban és 2004-ben az akkori munkaügyi minisztérium kísérleti jelleggel indította el a gyakorlati képzést nyújtó programot. A tapasztalatok szerint a résztvevők egy év alatt megismerhették a közigazgatás rendszerét. Mint Székely Judit, a munkaügyi tárca szakállamtitkára elmondta: a korábbi ösztöndíjasok 10-20 százaléka el is helyezkedett a közszolgálatban. Ez nemcsak nekik előnyös, a közigazgatásnak is szüksége van a tehetséges, kreatív, több nyelvet beszélő fiatalokra. Egyéves munkatapasztalat birtokában pedig a pályakezdők jó eséllyel szerezhetnek új állást maguknak. Szetey Gábor kormányzati személyügyi államtitkár szerint 2011-ben, amikor Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, szükség lesz ezekre a fiatalokra az államigazgatásban. A program várhatóan előmozdítja a közigazgatás megújítását, az uniós csatlakozásból adódó feladatok ellátására alkalmas, idegen nyelven tárgyalni képes köztisztviselői utánpótlás biztosítását. Az ösztöndíjas foglalkoztatásra 340 millió forintot költenek, ebből 94,320 millió forint a költségvetési támogatás, a többit a Munkaerő-piaci Alap finanszírozza.

A szakszervezetek jónak tartják az ösztöndíjas foglalkoztatást, mert alkalmas arra, hogy felkeltse a pályakezdők érdeklődését a közigazgatás iránt. A tapasztalatok szerint azonban a korábban ilyen címen meghirdetett programba a közigazgatási szervezetek nem akartak vagy nem tudtak bekapcsolódni - mondta lapunknak Fehér József, a Munkaerő-piaci Alap munkavállalói oldalának szóvivője. Az érdekvédő mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a program nem foglalkoztatásbővítés, ami indokolt is, hiszen a közigazgatásban elég jelentős a létszámmozgás. Szakmai szempontból pedig szerinte elgondolkodtató, hogy pályakezdőket a közigazgatás legmagasabb hivatalaiban foglalkoztatnak.

A szakszervezeti főtitkár azt tartaná szerencsésnek, ha a pályakezdő nem a csúcson, hanem az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban lévő munkahelyeken tanulná meg a közigazgatási munka rejtelmeit.

A mostani programból kizárták az önkormányzatokat mint ösztöndíjas foglalkoztatókat, pedig egy minisztériumban gyakorlatot szerzett fiatal vélhetően nem a polgármesteri hivatalban vagy a földhivatal sátoraljaújhelyi körzeti hivatalánál, a munkaügyi központ edelényi kirendeltségén szeretne majd dolgozni - érvelt Fehér József. Szerinte a roma származású fiatal diplomásokat preferálni kellene a pályáztatásban.

Egy minisztériumban gyakorlatot szerzett fiatal vélhetően nem a polgármesteri hivatalban vagy a földhivatal sátoraljaújhelyi körzeti hivatalánál, a munkaügyi központ edelényi kirendeltségén szeretne majd dolgozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.