Beépült az orosz tőke az osztrák Strabagba

Az orosz milliárdos Deripaszka kezébe kerül az osztrák Strabag 30 százaléka. Ezzel több próbálkozás után az orosz nagytőkének először sikerül meghatározó tulajdont szereznie egy európai nagyvállalatban.

Ami nem sikerült az orosz nagytőkének az acélszektorban, azt most megvalósítja az építőiparban: egy igazi európai óriásnak lesz meghatározó tulajdonosa. Tavaly a Szeversztal irányítója, Alekszej Mordasov még orrhosszal lemaradt a kontinens legnagyobb acélipari társaságának, az Arcelornak a megszerzéséről, most azonban egy másik orosz mágnás, az alumíniumipart uraló Oleg Deripaszka beházasodott a Strabagba. A sors fintoraként a történelmi üzlet keretében az orosz tőke éppen egy osztrák nagyvállalatban válik meghatározóvá először az EU-ban - miközben éppen Ausztria és vezető energiacége, az OMV a fő támogatója annak, hogy a Kék áramlat helyett a Nabucco gázvezeték épüljön ki Európáig, csökkentendő az energiafüggőséget Oroszországtól.

- Aki Oroszországban az első, az, és csak az érheti el ugyanezt Európában - mondta Hans-Peter Haselsteiner azon a hirtelenjében összehívott bécsi sajtóértekezleten, amelyen megnevezte a Strabag új 30 százalékos résztulajdonosát. Az osztrák gazdasági és pénzügyi vezetőket teljesen váratlanul ért ügyletet az európai rangsorban hatodik legnagyobb építőcég többségi tulajdonosa alig háromheti tárgyalás után rögzítette Oleg Deripaszka orosz milliárdossal. A májusra tervezett tőzsdei kibocsátást, amelynek révén a Strabag alaptőkéjét emelte volna, őszre halasztották: a betervezett 1,05 milliárd eurós összeget most az új társtulajdonos biztosítja. A Lomonoszovon a kilencvenes évek elején diplomázott Deripaszka - aki a hét elején ünnepelte 40. születésnapját - Oroszország egyik leggazdagabb embere tízmilliárd dollár körülire becsült vagyonával, és uralja az ottani alumíniumipart. A tulajdonában lévő Ruszal konszern a világ alumíniumtermelésének 16 százalékát adja. A kilencvenes években - nem utolsósorban a most elhunyt Borisz Jelcinhez fűződő kapcsolatai révén - fokozatosan felépített vállalatbirodalma az egész országra kiterjed. Lényegében hat szektort ölel fel, beleértve a bank- és biztosítási ágazatot éppúgy, mint az infrastrukturális és építőipari érdekeltségeket.

A Strabag első számú növekedési reménysége Oroszország, ahogyan erről a tavalyi mérleget is ismertető sajtóértekezleten Haselsteiner beszélt. A cég Deripaszka nélkül is erőteljesen jelen van ezen a hatalmas piacon - most éppen Moszkva kellős közepén épít szállodát. Ám az új partnertől további piacgyarapodást vár. Deripaszka, illetve a Rasperia Trading Ltd. a közeli jövőben óriási gyárak építését tervezi - másrészt a Strabag számára vonzó lehetőség a krasznodarszki körzetben otthonos partner révén a szocsi repülőtér kivitelezői megbízása. Deripaszka elsősorban technológiai tudást vár nagyszabású terveinek kivitelezéséhez. A kelet-közép-európai térségben és Németországban vezető szerepet játszó Strabag forgalma tavaly először haladta meg a 10 milliárd eurót; 30 országban összesen 53 ezer embert foglalkoztat, míg új partnere cégeinek 240 ezer alkalmazottja van. A Strabag főként magas-, út- és alagút-építkezéseken tevékenykedik, márpedig e területeken, vagyis az infrastruktúra-fejlesztésben az oroszországi gyarapodás évi 20 százalékot tesz ki.

Az orosz partner beemelése a szindikátusba a Strabag SE (Societas Europea) tulajdonosi összetételének változását vonja maga után, legkésőbb az őszi tőzsdei kibocsátást követően. A Haselsteiner család az eddigi 50 százalék plusz egy részvény helyett ugyanúgy 25 százalék plusz egy részvény tulajdonosa lesz, mint a Raiffeisen-Uniqua csoport, illetve az új orosz partner. A 63 éves Haselsteiner, aki nemrégiben még visszavonulási terveiről beszélt, most bejelentette: a partner kérésére néhány évig még marad a konszern élén. Arra a kérdésre, nincsenek-e fenntartásai Deripaszkával kapcsolatban, úgy fogalmazott: nem kell feltétlenül hinni mindennek, ami az újságokban áll. Ő nem talált kivetnivalót a nemegyszer rossz hírbe keveredett oligarcha életrajzában. Ami pedig az oroszországi demokrácia hiányát, az emiatt gyakorta elhangzó európai vagy éppen amerikai szemrehányásokat illeti, erről neki más véleménye van. Oroszországban másfél évtized alatt ment végbe a teljes újraelosztás, az, ami Amerikában három nemzedék számára jogfosztottságot és egy polgárháborút hozott, Európában pedig lényegében két világháború után mondható befejezettnek. Oroszországban mindez vérontás nélkül megy végbe - hiszen Csecsenföld nem tartozik e történethez - mondta a Strabag-vezér.

Az ügylet legnagyobb vesztese a bécsi tőzsde, amely számára a Strabag visszatérése milliárdos pluszt hozott volna. Most viszont még csak találgatásnak sincs helye az őszre halasztott tranzakció nagyságáról: a frissen aláírt megállapodás számos részlete még egyáltalán nem kidolgozott. Nem tudni, mit hoz az új partner, és azt sem, milyen fejlesztési tervek körvonalazódnak, vagyis milyen beruházásokhoz mekkora összegekre van még szüksége a Strabagnak. Oleg Deripaszka a tegnapi sajtóértekezleten nem volt jelen - Haselsteiner szerint magánjellegű elfoglaltsága, egy temetésen való részvétel akadályozta bécsi útját. Jelcin volt államfő temetése lehetett az ok: házassága révén Deripaszka rokonságban van a családdal. Ma pótolja mulasztását, és Bécsben sajtóértekezletet tart.

Strabag-kivitelezésben megvalósult építkezés a Ferihegyi repülõtéren. Leszállt az orosz tõke
Strabag-kivitelezésben megvalósult építkezés a Ferihegyi repülõtéren. Leszállt az orosz tõke
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.