New York - Ferihegy

Két magyar műemlék-felújítás is kiérdemelte idén a civil értékvédők által adományozott Europa Nostra-díjat: a New York-palota és a ferihegyi I. terminál rekonstrukciója.

Életveszélyesen potyogó gipszdíszeiről és koromszürke homlokzatáról volt évtizedeken keresztül nevezetes Pest egyik meghatározó épülete, a New York-palota. Hosszú időn át üresen állt a hatalmas ház, odabent az alkalmi forgatások díszletei takarták csak el a korábban itt működő szerkesztőségek porcsíkból a falakra égett nyomait. Ez azonban már a múlt. A Boscolo csoport jóvoltából szállodává átépített bérpalota ma már ismét Pest éke. Habos, fehér kődíszeivel, a csillogó rezekkel, otthonos belső udvarával és persze a feltámasztott kávéházzal luxusszigetté vált a Nagykörúton. Nem csoda, hogy a felújítás kiérdemelte az Europa Nostra civil értékvédő szervezet egyik idei érmét.

Látványos rekonstrukciót díjazott a testület akkor is, amikor ugyancsak éremmel jutalmazta a Ferihegyi repülőtér első termináljának megújítását. A második világháború előtt megtervezett, de csak az ötvenes években befejezett utasforgalmi épület a magyarországi modern építészet egyik kiemelkedő alkotása. Igaz, míves megoldásaira csak most, a helyreállítás után csodálkozik rá a laikus: gondosan megtervezett üveg- és kőfelületei, praktikus, mégis elegáns formavilága évtizedeken át a napi használat fusera-káoszába fulladt. Ma azonban ismét megcsodálható ifj. Dávid Károly hajdani, mára ipari műemlékké is nyilvánított építészi leleménye: habár az, hogy az épület felülnézetből repülőgépet formáz, csak némi beleérzéssel vehető észre.

Az immár több mint negyvenéves civil szervezet, az Europa Nostra 1978 óta adja ki évente három kategóriába sorolt díjait. A legkiemelkedőbb értékvédőknek járó fődíjat idén öt program érdemelte ki. A törökországi Sarica-templom megmentői az építészeti örökség megóvásáért, az itáliai Santo Stefano di Sessanio, egy középkori erődfalu felélesztői a kultúrtáj megvédéséért részesültek az elismerésben. A német Farbdiaarchiv zur Wand- und Deckenmalereit a műalkotások megóvásáért és közzétételéért díjazták. Az Atlanti Fal Múzeuma kiemelkedő tudományos tevékenységéért, a román-brit Mihai Eminescu Alapítvány pedig a kulturális örökség megóvása érdekében tanúsított elkötelezett szolgálatáért kapta meg az elismerést.

Harminckét országból 158 nevezés érkezett a bírálóbizottsághoz. A két magyar érem annak fényében is jelentős eredmény, hogy idén mindössze tizenhat érmet és tizenhárom - harmadik díjnak számító - oklevelet ítéltek oda. Éremmel díjazták például a lengyelországi Biskupin szabadtéri régészeti múzeumát és a közösségi kulturális központként működő, ipari épületből lett londoni Roundhouse-t. Oklevelet kapott többek között a dán Skovshoved kikötő 1938-ból való Texaco benzinkútjának megóvása, illetve több tudományos terv.

Magyarország ma már számos díj tulajdonosának mondhatja magát: huszonegy érmet, illetve oklevelet vehettek át a hazai műemlékek megújítói azóta, hogy első ízben - 1982-ben - diplomával díjazták a szennai falumúzeum kialakítását. A kitüntetettek között volt például a Vidám Park-beli Körhinta rekonstrukciója, akárcsak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének felújítása. Érdemes megjegyezni, hogy a nemzetközi civil szervezet 1997-ben a pesti Új Színház felújítását is elismerte: mint emlékezetes, az egykori Parisiana mulató teljesen megsemmisült homlokzatának pontos újraalkotása annak idején komoly szakmai vitákat váltott ki.

Az idei kitüntetettek június 8-án, a stockholmi városházán vehetik át az elismeréseket. A New York-palota műemléki kutatásáért és helyreállításáért Kaló Judit és Hild Csorba Bernadett építészt, Giancarlo Munari projektvezetőt és Vadas Ferenc művészettörténészt díjazzák. A Budapest Ferihegy I. terminál megújításának tervezője Jaklics Ervin, Obermayer István és Szécsi Zsolt volt, a belső terek és a bútorok az utóbbi mellett Takács László munkáját dicsérik.

Tetszhalálból éledt fel a New York
Tetszhalálból éledt fel a New York
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.