Együtt dübörgünk az amerikai elefánttal

– Impozáns technika és nagyon komoly politikai erő – összegezte a Harry S. Truman repülőgép-hordozón szerzett élményeit Szekeres Imre. Az MTI-nek és a Népszabadságnak nyilatkozó honvédelmi miniszter szerint a magyaroknak nem az amerikai katonai képességeket kell mintának tekinteniük, hanem a nálunk is alkalmazható ismeretet, tudást kell ellesniük.



A 333 méter hosszú hadihajó árnyékában arra a kérdésre, hogy a kisegér mivel tud hozzájárulni az elefánt dübörgéséhez, a miniszter azzal felelt, hogy ebben az esetben az elefánt sem egyedül dübörög, a NATO-ra a csapatszellem a jellemző. A 26 országnak sokféle képességgel kell rendelkeznie – erről volt szó a NATO norfolki transzformációs parancsnokságán is, ahol Szekeres Imre a magyar részképességekről, például a biológiai laboratóriumról és a mobil víztisztító kapacitásról adott tájékoztatást.

– Nem kell kicsiben lemásolni azt, amit a nagy országok tesznek, hanem két-három olyan képességet kell kiválasztani, amellyel önmagunk és a szövetség biztonságát is garantálni tudjuk. Ilyen például a hagyományos katonai téren a különleges műveleti vagy a csapatvédelmi képesség. Utóbbit Afganisztánban naponta bizonyítják a magyar katonák. A szolnoki különleges alakulat tagjai közül többen Irakban fognak közreműködni a helyi erők kiképzésében. A speciális képességek tehát már léteznek, és azokat a Honvédség alkalmazni is tudja – mondta Szekeres Imre, aki szerint mindezt norfolki tárgyalásai is visszaigazolták: mind a NATO-tisztek, mind az amerikaiak magasra értékelték az elmúlt időszakban tett lépéseket, és a közvetlen jövőre irányuló terveket.

A kétoldalú viszonyról Szekeres April Foley budapesti USA-nagykövetet idézte, aki a múlt héten azt mondta, soha nem voltak még ilyen jók a kapcsolatok. A honvédelmi miniszter ehhez annyit tett hozzá, hogy „nem okozunk egymásnak meglepetéseket”.

(Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.