Lomnici az USA-ban "egyeztetett" a gyűlöletbeszédről

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság elnökével és több tagjával is találkozott Lomnici Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság elnökének washingtoni útjának lehetőségét tavaly nyári budapesti látogatása során George W. Bush vetette fel – és az amerikai tradíciók ismeretében az elnöknek közben is kellett járnia, hogy az létrejöjjön.

A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis nem nagyon foglalkozik nemzetközi kapcsolatokkal, a Lomniciéhoz hasonló látogatások rendkívül ritkák. Ehhez képest a testület keddi tárgyalási napján a zsúfolásig telt teremben külön köszöntötték a magyar vendéget.

Lomnici Zoltán lapunknak elmondta, hogy John Robertsszel az ítélkezési gyakorlatról, az emberi jogokról és a bírósági igazgatásról beszélgettek. Tárgyalás közben csatlakozott hozzájuk Anthony Kennedy legfelsőbb bíró is, és a kilenc-fős testületből még egy tagjával, Antonin Scaliával is volt módja megismerkedni. Utóbbi nem értett egyet Lomnici azon véleményével, hogy szankcionálni kellene a gyűlöletbeszédet és a holokauszt tagadását. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint azonban a vallási és más kisebbségek elleni gyűlöletkeltésre alkalmas, szélsőséges megnyilvánulások büntethetővé tétele nem mond ellent a széleskörű szólásszabadságnak. Lomnici a legfelsőbb bíróságok európai szervezetének alelnökeként az Uniós és a hazai jogszabályok harmonizációjáról is beszámolt – a probléma Amerikában sem ismeretlen, itt a szövetségi és az állami jogalkotást kell összehangolni.

Robertsznél és Paula Dobriansky külügyi államtitkárnál is felmerült, hogy a magyar bírák a rendszerváltást követő évek friss tapasztalatai birtokában segítséget nyújtanának más, átalakulóban lévő országok, például Afganisztán jogrendszerének kiépítéséhez.  Lomnici Zoltán kedden este részt vett egy, a Melbourne-i olimpia vízilabda döntőjéről szóló dokumentumfilm kongresszusi bemutatóján, ahol Tom Lantos a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke és Charles Gati politológia-professzor mondott beszédet.

Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.