Pelikán elvtárs egy fél bizottsági ülésen

Kettészakadt a parlament egészségügyi bizottsága, miközben a mindszenti beteg, a "reform első áldozata" halálának körülményeit próbálta tisztázni. Az ellenzék kivonult, a helyben maradókat elragadta az indulat.

Kettévált, és más-más teremben tárgyalta tegnap a parlament egészségügyi bizottságának ellenzéki, illetve kormánypárti oldala a hódmezővásárhelyiből a szentesi kórházba szállítása közben meghalt mindszenti férfi ügyét. A testület a napirend szerint a hódmezővásárhelyi kórház képviselőit, a város vezetőit és a hatósági vizsgálókat hallgatta volna meg. Az ellenzék napokkal korábban azt kérte: a meghallgatás valamennyi olyan ügyre térjen ki, amelyek az elmúlt hetekben az egészségügyi rendszer átalakítása kapcsán a lapok címlapján szerepelt. Így a keceli gyerekek kálváriájára, az egyre hosszabb várólistákra, a daganatos betegek kezelési nehézségeire is. A kérést a bizottság kormánypárti többsége elutasította. Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke válaszul közölte: a Fidesz és a kereszténydemokraták nem maradnak a teremben. Egy másik helyiségben megtárgyalják az általuk javasolt napirendi pontokat is. Az ellenzék tagjai közül csak Csáky András, az MDF képviselője maradt a helyén.

Az előjáték méltó folytatásaként a hódmezővásárhelyi polgármester maga helyett az önkormányzat egészségügyi tanácsnokát és egy tetemes irathalmot küldött a meghallgatásra. Havasi Katalin tanácsnoknak csak arra volt felhatalmazása, hogy ismertesse a városvezetés által már korábban is hangoztatott tételeket. A lényeg: a mindszenti férfi az egészségügyi reform áldozata. Mert ami történt, nem fordulhatott volna elő, ha a kormányzat gondosabban készíti elő az egészségügyi rendszer átalakítását, elvégzi a hatáselemzéseket. Havasi

A mindszenti férfi halálával kapcsolatban

még nem zárult le az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata. Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke szerint a tanúk meghallgatása zajlik. Az előzetes tájékoztatón azt közölték, hogy a hódmezővásárhelyi kórház hibázott. A mérgezést szenvedett keceli gyerekeket kezelő orvosok bejelentették: a testvérpárt a héten hazaengedik.
Katalin szerint a minisztérium eljárása ezek után A tanú című filmet idézte, amelyben Pelikán bírósági tárgyalása az ítélet felolvasásával kezdődött. A tanácsnok arra kérte a bizottságot, hogy a hódmezővásárhelyi kórházba kihelyezett ülésen tisztázza a történteket, mert ami most zajlik, az megalázó. Egy bűnössé kikiáltott városban szerinte az orvosokat olyan helyzetbe kényszerítik, hogy arról döntsenek: a kórház pénzügyi érdekeinek vagy orvosi esküjüknek feleljenek meg.

A tárca kabinetfőnöke, Matejka Zsuzsa visszautasította, hogy összefüggést létesítsenek a reformintézkedések és az eset között. A sürgősségi ellátás szabályai nem változtak ugyanis. Ezt a feladatot minden kórháznak kötelessége ellátni. Az intenzív ágyak száma Hódmezővásárhelyen sem csökkent. Hozzátette: nem igaz, hogy a reformintézkedésekhez nem készült hatástanulmány, de a kórházak szerencséjére nem hozták nyilvánosságra azokat.

Schvarcz Tibor (MSZP) bizottsági alelnök megjegyezte: nem válik az intézmény javára, hogy utólag, a beteg boncolásához gyártottak dokumentációt. Megjegyezte: miért várják el, hogy a bizottság Hódmezővásárhelyre menjen, amikor a város polgármestere egy tüntetésen azt mondta: műanyag bilincsbe veretné őket. Csáky András (MDF) felelőtlen politikai nyilatkozatnak minősítette, hogy a polgármester a reform áldozatának kiáltotta ki a férfit. De szerinte nem kéne politikai baklövéseket elkövetni azzal, hogy a helyzet tisztázása helyett politikai bűnbakokat, állásfoglalásokat gyárt a bizottság.

Vojnik Mária szocialista képviselő azt tudakolta volna a hódmezővásárhelyi tanácsnoktól: megvannak-e a feltételek a kórházban a sürgősségi ellátásra, utasítottak-e el már más beteget is azzal, hogy nem tartozik az ellátási körzethez. A kérdésekre Havasi Katalin nem válaszolt, mert mint mondta: erre nincs felhatalmazása. S bár Vojnik Mária még beszélt hozzá, távozni akart. Kökény Mihály kérte: foglaljon helyet. Ezt később Havasi Katalin úgy értékelte: nem hagyták őt szabadon távozni, de elhagyta a termet.

Az ellenzéki bizottsági ülésén történtekről Mikola István számolt be: arra jutottak, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester alkotmányos kötelezettségét teljesítette, amikor szóvá tette a mentőben meghalt csongrádi férfi ügyét. Hozzátette: a mérget ivó keceli gyerekek ügyében pedig arra szólítják fel a kormányt, hogy vizsgálja ki a légi mentés rendszerét. Beszéltek a daganatos betegek ellátásának akadozásáról, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásának visszásságairól, valamint a megyei kórházakban pénzhiány miatt leálló műtétekről is.

Távozóban, napirend elõtt
Távozóban, napirend elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.