Merkel és Blair összefogna Afrikáért

Afrika megsegítésére szólította fel a vezető ipari országokat kedd este Berlinben Angela Merkel német kancellár Tony Blair brit kormányfővel és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárral folytatott találkozóján.

Merkel szerint a fejlett ipari államokból és Oroszországból álló G8-ak csoportjának küszöbön álló, németországi csúcstalálkozóján további intézkedéseket kell elfogadni az afrikai országok megsegítésére, így egyebek között jobb feltételeket kell biztosítani számukra a világkereskedelmi tárgyalások során. A kancellár asszony szerint az Európával szembeni bizalom hosszú távon csakis így teremthető meg a szomszédos kontinensen.

Merkel bejelentette, hogy szeptemberre olyan magas szintű nemzetközi konferenciát kíván összehívni Berlinbe, amelynek napirendjén mindenekelőtt az AIDS és más, elsősorban Afrikát sújtó fertőző betegségek elleni harc kérdéseit vitatnák meg.

Csatlakozott a német kancellár felszólításához Tony Blair is, aki arra hívta fel a figyelmet: a tömeges bevándorlás súlyos károkat okozhat Európának, ha nem segít az afrikai kontinens problémáinak megoldásában. A brit miniszterelnök szerint ehhez az európai országok összefogására van szükség.

A találkozó előtt Kofi Annan Berlinben bejelentette egy neves személyiségekből álló bizottság megalakítását az afrikai segélyek koordinálására. A testületet maga Annan vezeti, s tagjai között van többek között Michel Camdessus, a Nemzetközi Valutaalap volt igazgatója, Robert Rubin korábbi amerikai pénzügyminiszter és Bob Geldof, az Afrika megsegítése mellett évtizedek óta elkötelezett ír rockzenész. A bizottság Annan szerint ösztönözni kívánja a fejlett ipari államokat Afrikával szemben vállalt kötelezettségeik betartására. Az ENSZ korábbi főtitkára ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a G8 csoport 2005-ben tartott csúcstalálkozóján az Afrikának nyújtandó segélyek 2010-ig történő megkétszerezését ígérte.

Értesülések szerint a hármas találkozó előtt Angela Merkel és Tony Blair az Európai Unió előtt álló feladatokról, így egyebek között az alkotmányozás folyamatáról folytatott külön megbeszéléseket. Korábban a felek egyetértettek abban, hogy szükség van az unió működőképességének hatékonyabbá tételére, az ezt célzó új szerződéssel kapcsolatban azonban eltérő nézetet vallottak. Míg Angela Merkel a korábbi alkotmányos szerződés lehető legteljesebb megőrzése mellett szállt síkra, Tony Blair azt hangoztatta: nem szükséges, hogy az új szerződés alkotmányos formát öltsön.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.