Százezres termelés, milliárdos beruházás: dél-koreai méretek Szlovákiában

Az észak-szlovákiai Zsolna (Zilina) melletti Vágtapolcán (Teplicka nad Váhom) ma hivatalosan is megnyitották a KIA Motors új gépkocsigyárát. Tavaly decembertől 40 ezer darab, ötajtós Kia C´eed személyautót gyártottak, amelyeket hétesztendős jótállással árusítanak.

Az év végéig összesen 150 ezer új gépkocsi elkészítése szerepel a dél-koreaiak tervében. Másfél év múlva ennek a mennyiségnek a kétszeresét szeretnék elérni. Jövőre megkezdik a háromajtós változat, továbbá a Sportage nevű haszonjármű gyártását is. Újabb európai modellt is terveznek, amelyet azonban még nem mutattak be. A teljes szlovákiai beruházás összege eléri az egymilliárd eurót. Vágtapolca környéként már hat dél-koreai alvállalkozó is letelepedett.

A cég vezetői ma bejelentették, hogy további 110 millió eurós beruházással bővítik a szlovákiai motorgyártó részlegüket. Vágtapolcán 2012-re évente 600 ezer motor előállítását tervezik, amelynek a felét az alig száz kilométernyire levő, morvaországi Nosovicébe szállítják majd, ahol a KIA leányvállalata, a Hyundai Mobis most kezdte el új autógyárának építését.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.