Simonyi Radnótit idézte Csillagvárosban

"Nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa" - Radnóti Miklósnak ezek a sorai jutottak Charles Simonyi eszébe, amikor a Nemzetközi Űrállomáson külön felkelt egy éjjel, hogy letekinthessen Magyarországra, amikor ott nappal van.

Ezt az ihletett élményét az amerikai-magyar űrturista egy magyar újságíró érdeklődésre idézte fel.

Simonyi sajtóértekezletet tartott a Moszkva melletti Csillagvárosban. Most már alig várja, hogy visszatérjen nagyon érdekes életéhez, amelyet megszakított az űrrepülés és az azt megelőző több hónapos kiképzés idejére – nyilatkozta.

De két hét múlva még visszatér a csillagvárosi záró értekezletre, és fél év múlva jelen akar lenni Kazahsztánban, amikor másik két profi kozmonauta társa, akikkel együtt repült az ISS-re, visszatér.

"Kívülről is látni akarom a leszállást, amit belülről már megismertem" - mondta Simonyi, hozzátéve, hogy a jövő év nyarán is tartanak majd egy kozmonauta találkozót.

Simonyi elmondta: számára az volt az egyik legérdekesebb pillanat a sok közül, amikor megpillantotta az ISS-t, ahogyan az egyszerre csak előtűnt a semmiből.

A legderűsebb jelenetet még a csillagvárosi kiképzésen élte át, amikor egy túlélési gyakorlaton a szűk Szojuz-kapszula makettjében kellett letépniük egymásról az űrruhát. Ekkor ugyanis az egyik orosz társa, akinek a vetkőzésben segédkezett, váratlanul anyanyelvén dalra fakadt, tudtára adva, hogy sohasem fogja őt elfelejteni.

Simonyi még optimistábban tért vissza a Földre, mint ahogy elhagyta. Az ISS-ről fenségesnek, gyönyörűnek és kéknek látta a Földet. Másoknak is tanácsolja az űrrepülést. Előtte voltak ugyan kételyei, s félt, hogy nem felel meg a követelményeknek. De az űrrepülés minden kockázatot megért - jelentette ki.

Sikerült elvégeznie mindazokat a kísérleteket, amelyeket önként vállalt. Mint mondta, ezek nagyon egyszerű kísérletek voltak, de az elvégzésükkel levett tapasztaltabb űrhajós társainak válláról néhány feladatot, ami legalábbis jó időt vett volna el tőlük. A rangidős űrhajós meg is köszönte ezt az űrturistának.

Két hétig tart, amíg a Szojuz leszállóegységéből kiveszik az ISS-re felvitt és onnan visszahozott tárgyakat, csak utána lehet azokat, köztük a magyar gyermekrajzokat is hazajuttatni - mondta Simonyi, még mielőtt a csillagvárosi tisztek elvezették őt az újságírók elől.

Simonyi elmondta, hogy honlapján már összesen négy millió látogató 31 millió oldalt töltött le, vagyis az emberek a világ minden táján érdeklődnek a világűr iránt, méghozzá részben azért, mert tevékenységeik egy része kapcsolódik ahhoz, amit mi teszünk - vonta le a következtetést.

Simonyi úgy vélte, hogy a Szojuz nagyon is alkalmas a Holdra való repülésre, amit csak ajánlhat egy olyan ügyfélnek, aki ezt forgatja a fejében. Tyurin szerint ezzel technikai probléma nincs is, elég gyorsan megvalósítható. De eszmeileg alá kell támasztani, hogy mi célból is akarunk a Holdra repülni, s ennek alapján kell létrehozni a megfelelő technikát - fejtegette.

Tyurin arról beszélt: az űrrepülést nem lehet gazdaságilag szemlélni, mint ahogy azt a pénzt is értelmetlen összeszámlálni, amit egy gyerek felnevelésére fordítanak.

Simonyi szerint az űrturizmus mindenesetre támpontot ad az űrrepülés értékének méréséhez, hasonlóan a műalkotások piacához: az űrhajóhelyek ugyanis drágulnak, ahogy az űrutazások iránti kereslet növekszik. Így a tervezők fogalmat alkothatnak arról, hogy mennyit ér az űrutazás az emberek számára.

(MTI)

Megérkezett 11 napos ûrutazásából Charles Simonyi
Megérkezett 11 napos ûrutazásából Charles Simonyi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.