Gyurcsány: „demokráciában a rendőr nem ellenfél”

A rendőröket egy köztársaságban nem bevonni kell a politikai csatározásokba, hanem megvédeni őket attól; nem támadni, hanem támogatni kell őket, nem becsmérelni, hanem becsülni - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendőrök napja alkalmából kiadott közleményében.

"Ha bárki politikai indítékból és általánosságban támadja a rendőröket, az közvetve Magyarország alkotmányos rendjét, a demokráciát és valamennyiünk életének, vagyonának biztonságát fenyegeti" – hangzik a közlemény.

Mint a közleményben olvasható, volt időszak Magyarországon, amikor a rendőrtől félni kellett, ám az évek alatt "olyan országot építettünk fel, ahol a rendőrtől most már csak annak kell tartania, aki törvényt sértett vagy törvénysértésre készült. A rendőr és a rendőrség nem az államhatalom és az erőszak jelképe, hanem a törvényes rend szimbóluma".

A demokráciában a rendőr nem ellenfél és nem bűnbak, hanem a törvénytisztelő, békeszerető polgárok természetes szövetségese - teszi hozzá Gyurcsány.

A Fidesz szerint a kormányfő ma újabb tanújelét adta annak, hogy fogalma sincs arról, mit jelent az a szó: jogállam - közölte reagálásában Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke.

A fideszes képviselő felidézte, hogy tavaly ősszel ártatlan, alkotmányos jogaikkal élni kívánó polgárokat vertek meg, "vélhetően felsőbb politikai utasításra vagy jóváhagyással" a köztársaság rendőrei. Jelenleg is több tucat rendőr ellen folyik büntetőeljárás a szeptemberi-októberi események kapcsán, többük ellen már vádat emeltek. Újabb és újabb megdöbbentő állampolgári történetek kerülnek napvilágra a brutális rendőrtámadásokról - fejtette ki Balog Zoltán.

Hiszünk abban, hogy Magyarországon nem elégedetlen tüntetők és gonosz rendőrök állnak szemben egymással, hanem egyfelől a törvénytisztelő állampolgárok (legyenek tüntetők vagy rendőrök), másfelől azok, akik nem tartják be a törvényeket – legyenek tüntetők, rendőrök vagy akár maga a miniszterelnök - írta közleményében az emberi jogi bizottság elnöke.

A kormányszóvivői iroda az ellenzéki politikus közleményére reagálva azt írta: nem szerencsés, ha az emberek egy csoportjáról - jelen esetben a rendőrökről - úgy alkot véleményt valaki, hogy néhány esetből kiindulva megbélyegzi az egész csoportot.

"Az általánosítás ugyanis a kirekesztő politika első lépése" - tartalmazza a szóvivői iroda kommünikéje, amely emlékeztet arra is: a miniszterelnök üzenete éppen ettől a hibától óvott mindenkit. A közlemény ezzel kapcsolatosan utal arra, hogy a "radikális ellenzék" október 23-a és március 15-e után ezúttal is általánosító kijelentéseket tesz a rendőrökről.

(forrás: MTI)

Forgalomirányító rendõrnõk -  sokáig ez is klasszikus férfimunka volt
Forgalomirányító rendõrnõk - sokáig ez is klasszikus férfimunka volt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.