Futballcsata az éjszakában

A Honvéd FC vitatja, hogy szurkolóinak közük lenne a szombat éjszakai agárdi vonatverekedéshez. A vasutasok már Budapesten hívták a rendőröket, de hiába.

Az "agárdi futballcsata" terepéül szolgáló három személyvagont a nagykanizsai javítóműhelybe vontatták vasárnap hajnalban, tegnap pedig elkezdődött a kocsikban okozott károk felmérése. A kárlista egyelőre így fest: tizenhat ablak kitört, két tetőkárpit beszakadt, egy kiégett, három ülés tönkrement, egy poroltót "elhasználtak", a kocsikra zúduló kőzáporban megsérült mindhárom vagon fényezése. A három vasúti kocsiban - amelyeket tavaly vásárolt használtan a MÁV Németországban - még tegnap is tucatszám hevertek az ökölnyi, éles bazaltkövek. Ott, ahol görögtűz égett, kormos a plafon. A csata áldozatául esett - kétszer öt milliméter vastag - üvegablakokat kívülről, bazaltkővel dobták be egy kivételével: azt belülről törték ki, vélhetően valakinek a fejével, a szilánkok között ugyanis hajszálak és vérnyomok maradtak. Az utasok és a verekedők szerencséje, hogy a csata a viszonylag modern, Németországból származó kocsikban tört ki: ezek ablakai ugyanis már kivétel nélkül olyan biztonsági üvegből vannak, amelyek apró, tompa szilánkokra, s nem nagyobb, éles darabokra törnek.

Szombat éjszaka támadták meg az agárdi vasútállomáson a vonatot Budapestről autókkal követő emberek az FC Fehérvár szurkolóit, akik a Budapest Honvéd FC elleni meccsről utaztak hazafelé. A mérleg: négy könnyű sérült a fehérváriak köréből, egy az állomáson megrongált gépkocsi, amelyben több mint 100 ezer forint, és néhány leharcolt vasúti vagon, amelyekben egymillió forint kár keletkezett - és a civil utazóközönség félelme, felháborodása.

- A szurkolók körében már a Déli pályaudvaron is érezhető volt a feszültség - emlékezett vissza kérdésünkre egy vasutas. A rendőrséget értesítették, de segítséget nem kaptak. Amikor a szerelvény 22 óra 27 perckor befutott Agárd kihalt állomására, a vonatot 50-60 felajzott ember, minden valószínűség szerint a Honvéd drukkerei fogadták. A vagonba világító petárdát dobtak, majd megtámadták a vonaton utazó ellendrukkereket. A verekedés pár percig tartott. A vonat már indult ki az állomásról, de a mozdonyvezető látva az eseményeket, megállította a szerelvényt.

A rendőrség az első bejelentést 22 óra 40 perckor kapta és mivel 100-120 ember összecsapásáról számoltak be, Fehérvárról és Gárdonyból harminc rendőrt küldtek a helyszínre, akik azonban már csak a csata nyomaival szembesültek.

- Ilyenkor az állomás teljesen kihalt, nincs személyzet, nincs szolgálattevő vasutas, jegyárusítás sincs - mondta el R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mivel az állomáson nem működik térfigyelő kamera, csak a tanúk - elsősorban az utasok - elbeszéléseire támaszkodhatnak. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az akciót előre megszervezték-e. A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen.

A Honvéd labdarúgócsapatának vezetősége tegnap hivatalos közleményt jelentetett meg az együttes honlapján, miszerint az Agárdon történteknek semmi közük a klubhoz. Nem bizonyítható, hogy az atrocitásban szurkolóik is részt vettek volna. Részlet a kommünikéből: "(Agárdon) senki nem látott Honvéd-szurkolókat, az egyetlen megszólaló szemtanú csak egy kisebb verekedésről beszélt, meg nem nevezett felek között. Az előzetes hírek szerint több mint száz szurkolóról beszélnek, ekkora gépkocsikonvoj elég lenne egy kisebb afrikai ország megtámadásához. Vajon kinek áll érdekében lejáratni azt a csapatot és azt a szurkolótábort, amelyiket az egyik fővárosi újság az elmúlt héten a legirigyeltebb magyar csapatnak nevezett? Talán vannak olyanok, akik egy pár részeg ember randalírozását a Honvéd számlájára akarják írni? És ha valóban történt valamilyen affér: hol vannak az elkövetők? Vagy az üres országúton Agárdról visszafelé nem tudták volna feltartóztatni a kispesti hadsereget?..."

Ehhez képest lapunk - szurkolói körökből - úgy értesült: nagy valószínűséggel a Honvéd szimpatizánsai követték el a cselekményt. A két csapat legutóbbi, székesfehérvári mérkőzésén a hazai együttes drukkerei ugyanis megpofoztak néhány kispestit. Információnk szerint a fővárosi klub rajongótábora már a találkozó helyszínén is szívesen kiosztott volna néhány pofont, főként, miután több fehérvári "Gyűlölünk, Kispest" feliratú pólóban jelent meg a Bozsik stadionban, ám erre a meccs erős biztosítása miatt nem adódott lehetőség. A Honvéd-szurkolók mintegy ezerfős kemény magja egy része ezért ült autóba, s hajtott Agárdig. Más kérdés, hogy - amint azt megtudtuk - a fehérváriaknak sem kellett több: a vonatról leszállva vállalták a "verekedésszerűséget", amelynek a rendőrség kiérkezése vetett véget. Szurkolói fórumokon azóta is zajlik a verbális csata. Ide kapcsolódik: a két csapat tábora korábban már több "párbajt" vívott.

Biztonsági üveg, támadás után
Biztonsági üveg, támadás után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.