Eb-döntést értékelt a T. Ház

A Fidesz és a KDNP a parlament tegnapi ülésén össztüzet zúdított a kormányra és Gyurcsány Ferencre a sikertelen 2012-es Eb-pályázat miatt. Lamperth Mónika miniszter azt elismerte, hogy "pocsék a magyar foci".

"Példátlan, csúfos, megalázó" - így értékelték fideszes és kereszténydemokrata képviselők azt, hogy nem Magyarország rendezi a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot. Napirend előtt Bánki Erik (Fidesz) azt mondta: minden idők legnagyobb költségvetésű pályázata a legnagyobb kudarcot hozta. Szóvá tette, hogy két éve még a második volt a magyar pályázat, utána viszont politikai nyomásra eltávolították az MLSZ elnökét, s az úszószövetség elnökét, Gyárfás Tamást nevezték ki a pályázati bizottság élére, miközben leváltották a szövetségi kapitányt is. A képviselő érthetetlennek nevezte, hogy az Eb-pályázat körül szinte minden nyilvános volt, csak azt nem lehetett tudni, hogy mennyibe került. Bánki Erik ismertette a Fidesz Sport-2007 programját: törvényt kell alkotni a Puskás stadion újjáépítésére, 2008 szeptemberétől legyen kötelező a mindennapos iskolai testnevelés, a sportot támogatók élvezzenek adókedvezményt, s 2011-re a GDP 1 százalékára kell emelni a sportköltségvetést.

Minderre Lamperth Mónika területfejlesztési és önkormányzati miniszter reagált. - Cardiff előtt volt egy kegyelmi időszak, amikor mindenki képes volt az együttműködésre - mondta. Cardiff után viszont a Fidesz "politikai csapkodásba" kezdett. Lamperth szerint a döntés nem Magyarország nemzetközi megítéléséről szól, hanem arról, hogy nem a magyar-horvát pályázatot támogatta az UEFA. - Egyetértünk: a magyar foci ma pocsék. De a magyar sport nem egyenlő a focival, vannak fényes lapjai, együttműködésre van szükség - tette hozzá, s felhívta a figyelmet arra, hogy a sportstratégiáról szóló kormányjavaslat már az Országgyűlés előtt van. Lamperth egyébként egyetért azzal, hogy szükséges a Puskás stadion felújítása, a sportstratégia pedig tartalmazza az iskolai testnevelési órák számának növelését.

Mindezek után a kereszténydemokrata Simicskó István - mintha el sem hangzott volna mindaz, amit Lamperth Mónika mondott - azt a konklúziót vonta le, hogy Cardiffban több bizalmat szavaztak Ukrajna gazdasági növekedésének, mint a magyarnak. - A nagyot ugró pannon puma helyett az útját kereső vakondokot látták bennünk - tette hozzá. Szerinte "Gyurcsány árnyéka vetődött Cardiffra", mert már az UEFA sem hisz neki. Végül a KDNP-s képviselő azzal fordult szocialista képviselőtársaihoz: nem lenne itt az ideje, hogy lecseréljék a csapatkapitányukat? Lamperth Mónika szégyenteljesnek nevezte, hogy az ellenzék sárdobálásra használja a cardiffi döntést.

Konszenzus alakult ki tegnap a fideszes Koszorús László javaslatáról, amely szigorítaná a nem dohányzók védelmét szolgáló törvényt: ha egy 18. életévét be nem töltött fiatalt kiszolgálnak dohánytermékekkel, akkor a hatóság, a jegyző egy évre megtilthatja dohánytermékek forgalmazását az adott üzletben. Koszorús László lapunknak elmondta: két szocialista képviselő, Alexa György és Mesterházi Attila felvetette, hogy a szeszes italok esetén is hasonló szankciókat alkalmazzanak. Gógl Árpád (Fidesz) példátlannak nevezte, hogy a parlamenti képviselők sem tartják be az általuk meghozott törvényt, "a Parlament folyosóján ugyanis ömlik a füst". (Cs. I.)

A Fidelitas képviselői, Szijjártó Péter, Nyitrai Zsolt, Ágh Péter és Koszorús László "Mit kaptál Gyurcsánytól? 2012" feliratú pólóban vonultak az ülésterembe. A pólón egy leeresztett focilabda és egy áthúzott euró volt. Lamperth Mónika szerint a fidelitaszosok cirkusznak tekintik a parlamenti ülést. - Nem véletlen, hogy a Fidesz vezetése ki is tessékelte Szijjártót és társait - tette hozzá. Nyitrai Zsolt tagadta, hogy kitessékelték volna őket a teremből. (Cs. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.