Fidesz-MSZP vita az Európai Parlamentben a gázvezetékekről

Különös aggodalomra ad okot Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nyilatkozata, amelyben kijelentette: „a Nabucco egy álom, és nekünk nem álmokra van szükségünk” - érvelt Gyürk András (Fidesz) az Európai Parlament hétfői, strasbourgi ülésén.

Úgy vélte: a hasonló kijelentések azok érdekeit szolgálják, „akik a gazdasági érveken túlmutató hatalmi megfontolásokból igyekeznek megosztani az Európai Uniót az energetikai együttműködés terén”.  Márpedig Gyürk szerint a formálódó közösségi energiapolitika egyik alappillére a Nabucco gázvezeték megépítése lehet; „a vállalkozásnak a tagállamok ösztönző döntésen túl az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kötelezettségvállalása is új lendületet adott”.

Tabajdi Csaba (MSZP) a plénum előtt kifejtette: Magyarország támogatja a Nabucco vezeték építését, mint ahogy sokan mások is az EU-ban. Most az a legfőbb feladat, hogy biztosítsuk: a Nabucco mögött legyen végre kellő magántőke a finanszírozáshoz, álljon rendelkezésre elég közép-ázsiai és iráni gáz, és a források térségében legyen stabilitás.

- Minden más csak a politikai manipuláció céljait szolgálja, hazugság és a saját kormány lejáratására való törekvés része - hangoztatta, emlékeztetve: „az Európai Uniónak ma még nincs közösségi energiapolitikája, bár annak kialakítása mindannyiunk közös érdeke.”

- Sajnos lassan áldatlan hitvita kezd kialakulni a Nabucco és a Kék Áramlat gázvezetékek ügyében, ahol alig hangoznak el észérvek. A Kék Áramlat az orosz gáz tranzitútvonalainak diverzifikálását szolgálja, míg a Nabucco a gázbeszerzési források diverzifikálását, ezért mindkét vezetéknek van létjogosultsága – mondta. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.