Nem kell adóbírságot fizetni - megmenekült egy leszázalékoltakat alkalmazó cég

A pécsi Agóra Kft.-nek adott igazat a Baranya Megyei Bíróság a cég adóhatósággal szemben folytatott vitájában.

A leszázalékolt embereket foglalkoztató Agórát a Baranya Megyei APEH tavaly 350 milliós adóbírsággal sújtotta, mivel a kft. 2002. és 2004. között az adóellenőrök szerint jogosulatlanul vette igénybe az alkalmazottak után járó állami támogatás egy részét. Az APEH úgy látta, hogy a dolgozók orvosi papírjai az Agóra adminisztrációjában hiányosak, így azokból nem állapítható meg a foglalkoztatottak egészségkárosodásának mértéke. Az állami tulajdonban lévő cég vezetői megalapozatlannak vélték az APEH határozatát, mivel az említett időszakban a hiányolt papírok beszerzése sértette volna a dolgozók személyiségi jogait.

Az APEH határozata ellen a kft. pert indított, s ebben a bíróság tegnap hirdetett jogerős ítéletet. A bíróság hatályon kívül helyezte az APEH határozatát, és új eljárásra szólította fel az adóhatóságot. Így a pécsi cégnek nem kell befizetnie a bírságot. Ha egyébként az Agóra elvesztette volna a pert, akkor az 1071 emberek munkát adó, s a múlt évet 1,6 milliárdos árbevétel mellett 100 millió forint nyereséggel záró kft. valószínűleg csődbe jutott volna - tudtuk meg Varga Lászlótól, a kft. ügyvezetőjéről.

A történethez tartozik, hogy az APEH által keresett orvosi papírok beszerzése 2007. januárjától már kötelezővé vált. A személyiségi jogokat a törvény úgy védi, hogy a papírokat zárt borítékban kell tartani, ám adórevízió esetén meg kell mutatni a boríték tartalmát az ellenőröknek. A törvény azért vált szigorúbbá, mert az egészségkárosodott embereket foglalkoztató cégek közül több is az indokoltnál nagyobb támogatást igényelt, s ezzel megkárosította az államkasszát.

Ungár Tamás
Pécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.