Elérte az északi nyerget a magyar Everest-expedíció

Klein Dávid és Várkonyi László, hegymászó, valamint Seregi Tamás magashegyi túrázó, az Ahico Everest Expedíció nem hivatalos tagja elérte a mintegy 7000 méter magasságban lévő északi nyerget a Mount Everesten vasárnap.

Az Ahico Everest Expedíció április 20-án, pénteken indult el a Mount Everest 6400 méteres magasságon lévő úgynevezett előretolt alaptáborba, ahol egy napot pihentek, majd vasárnap elindultak felfelé az északi nyereghez, ahol kiépítették táborukat.

Az expedíció tagjait műholdas telefonon érte utol az MTI munkatársa. Klein Dávid elmondta: komoly sikernek könyvelik el, hogy elérték az északi nyerget. Ráadásul úgy, hogy kifogták a legrosszabb időt, viharosan fújt a szél és havazott is. Várkonyi László arról mesélt, hogy fizikálisan jól bírják az expedíciót, de az oxigénhiány miatt sokat köhögnek. Ugyancsak nehezen viselik az erős napsütést, és a szúrós szelet, ezért igyekeznek minél jobban eltakarni arcukat.

A 7000 méteres magasságban lévő északi nyereg elérése Seregi Tamásnak jelenti a legnagyobb sikerélményt, mert a magashegyi túrázó korábban nem jutott el ilyen magasra. Elmondása szerint a táj gyönyörű, zord, mert csak sziklák, hó és kék ég látható, ugyanakkor ez adja szépségét is. Seregi Tamás a napokban elköszön társaitól, és hazautazik, míg Klein Dávid és Várkonyi László folytatja útját. Hétfőn elindultak az alaptáborba (5300 méter), ahol két nap pihenőt tartanak.

A különböző magasságokon kiépített táborok között azért mozognak a hegymászók, hogy szervezetük akklimatizálódjon. A legfelső 8300 méteren lévő táborból egy nap alatt elérhetik a csúcsot, és még aznap visszatérhetnek a legfelső táborba. Útjukat erősen befolyásolja az időjárás. Klein Dávid 2005-ben 8500 méterig jutott, de vihar miatt vissza kellett fordulnia. Tavaly 8450 méterig jutott, az erős szél és a mély hó miatt nem jutott tovább.

Ha idén sikerülnek a két hegymászónak elérnie a csúcsot, akkor első magyarként érnének fel oxigénpalack nélkül a Föld legmagasabb, 8848 méteres pontjára.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.