Morvaiék közkegyelmet kérnek az őszi zavargóknak

Az őszi zavargások résztvevői elleni alaptalan eljárások megszüntetését, a meghurcoltak kártalanítását és végső esetben közkegyelmet kér a Civil Jogász Bizottság és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány - jelentették be az események féléves évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A két szervezet által április 23-án megindítandó Összefogás az igazságért című program célja az is, hogy az őszi eseményekről és az azok nyomán megindult eljárásokról valós tájékoztatást adjanak. Ennek érdekében egy háromórás, az áldozatok beszámolóit tartalmazó DVD ingyenes terjesztésébe kezdtek, és kérik a televíziós csatornákat is a felvételek bemutatására. Ezentúl a Magyarok Világszövetsége segítségével a világszerte élő magyarság képviselőinek is eljuttatják a dokumentumokat - mondta Morvai Krisztina, a bizottság társelnöke.

Fontos az igazság ismerete azért, hogy a folyamatban lévő alaptalan eljárásokat megszüntessék, a valódi felelősöket megbüntessék és soha többé ne ismétlődhessenek meg az őszi események - hangsúlyozta Morvai Krisztina, aki szerint még Magyarországon és külföldön sokan vannak, akik nem tudják, mi is történt valójában fél évvel ezelőtt.

A Civil Jogász Bizottság társelnöke elmondta: számos ártatlanul elhurcolt embert megvertek, megkínoztak, megaláztak a rendőrök, az áldozatok ellen pedig jelenleg sokéves szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények miatt folynak az eljárások.

Morvai Krisztina, aki egyetemi docens és az ELTE-n büntetőjogot oktat, hozzátette: sok ügyben csupán a "bűnöző módjára" eljáró, azonosító nélküli, símaszkos rendőrök vallomása szolgál bizonyítékul a véleménynyilvánítási jogukkal élni kívánó békés polgárok ellen.

Milyen igazságszolgáltatás az, ahol a bíró meg sem kérdi az elé állított véres fejű fiatal lánytól, mi történt vele, csak percek alatt elrendeli letartóztatását - vetette fel a szakember.

Morvai Krisztina hangsúlyozta azt is, hogy bár a másodfokú bíróságok az előzetes letartóztatások zömét megszüntették, de az alaptalan büntetőeljárások 6-7 hónappal az események után is folynak tovább. Szeretnék elérni azt is, hogy az eljárásokban résztvevő jogászokra, elsősorban ügyészekre ne nehezedjék semmilyen megengedhetetlen nyomás.

A sajtótájékoztatón részt vett többek között két érettségizett lány, akik ellen több más egyetemistával együtt felfegyverkezve, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt folyik büntetőeljárás, továbbá egy nagymama, akit korábban négy rendőr bántalmazásával gyanúsítottak meg és jelenleg is egy rendőr bántalmazása miatt folyamatban van az ügye. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.