Támadják a RAF-terrorista kegyelmi kérvényét

A volt RAF-terrorista, Christian Klar kegyelmi kérvényének elutasítását sürgették az egykori, hírhedt Vörös Hadsereg Frakció (RAF) által meggyilkolt áldozatok hozzátartozói.

Hétfői értesülések szerint néhány életben maradt áldozat, továbbá a szélsőbaloldali terroristák által meggyilkolt személyek több hozzátartozója levelet intézett Horst Köhler államfőhöz, kérve, hogy az elnök utasítsa el Klar kegyelmi kérvényét. A többszörös életfogytiglani börtönre ítélt volt terrorista annak nyomán fordult kegyelemért Köhlerhez, hogy esetében 2009-ben jár le az úgynevezett elévülési idő.

Közben a kegyelmi kérvény új megvilágításba került annak nyomán, hogy az 1977-ben meggyilkolt szövetségi főügyész, Siegfried Buback fia a múlt héten azt állította: információi szerint Klar nem is volt a merénylet közvetlen elkövetői között. Az egyetemi professzor Michael Buback RAF-körökből kapott értesülésekre hivatkozva egy nyílt levélben arról írt, hogy a korábbi vádakkal ellentétben a jelenleg 54 éves Christian Klar nem volt azok között a terroristák között, akik a Buback és a kíséretében lévő személyek elleni gyilkos merényletet elkövették. Mindezt egy hétvégi nyilatkozatban megerősítette egy másik volt RAF-terrorista is, és ezután tekintélyes német politikusok követelték az egész ügy felülvizsgálatát.

A legfrissebb információk fényében éles vádak érték a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt arra vonatkozóan, hogy döntő fontosságú értesülések birtokában volt, azokat azonban eltitkolta a nyilvánosság elől. Várható, hogy a hivatal az ügyben hamarosan állásfoglalásra kényszerül, s a dolgok jelenlegi állása szerint egyáltalán nem kizárt az 1977 április 7-én elkövetett merénylet újratárgyalása sem. Mindez Klar szerepét teljesen új színben tüntetné fel, a legfrissebb információk szerint ő ugyanis "csak" a merénylet helyszínétől távolabb, egy a tettesek menekítésére váró gépkocsiban várakozott.

Az ARD közszolgálati televízió ugyanakkor arról számolt be: mindennek ellenére több korábbi áldozat, illetve hozzátartozó határozottan kérte Köhler államfőt arra, hogy utasítsa el a kegyelmi kérvényt. A levél írói arra hivatkoztak, hogy Christian Klar az 1970-es években számos merényletben vett részt, s azóta sem tanúsított megbánást.

Az elnök jelenleg vizsgálja a volt RAF-terrorista kegyelmi kérelmét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.