Ősztől építik a tubesi radart?

Elsőfokú hatóságként a HM építéshatósági osztálya kiadta az építési engedélyt a Tubes-hegyre tervezett honvédségi híradóbázis korszerűsítésére és lokátorállomás telepítésére - tudatta a honvédelmi tárca. A tervdokumentációt tizennégy szakhatóságnak küldték meg, és a beruházás megvalósítását gátló észrevétel nem érkezett. Az iratokba - a titkosnak minősített anyagok kivételével - az érintettek is betekinthettek, de csak nyolcan éltek e lehetőséggel.

Az építéshatósági osztály a döntésről több mint száz ügyfelet értesített, közöttük Pécs önkormányzatát, a Civilek a Mecsekért Mozgalmat (CMM), az Istenkúti Közösségért Egyesületet, az Összefogás Pécsért Egyesületet, a Pécsi Zöld Kör Egyesületet, a Védegyletet és számos magánszemélyt. A határozatot kifüggesztették a pécsi polgármesteri hivatalban és közzétették a HM honlapján.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere - tudósítónk kérdésére válaszolva - elmondta, hogy a város hétfőn vizsgálja meg az engedélyt, s ha az önkormányzat szakértői úgy látják, hogy a radar terve ütközik a pécsi építési szabályokkal, akkor a város megfellebbezi a HM döntését. Vicze Csilla, a CMM szóvivője azt mondta: az önkormányzat határozatától függetlenül szinte biztos, hogy azok a pécsi magánszemélyek, akik ügyfélként kívánnak részt venni a procedúrában, megfellebbezik a pénteken kiadott engedélyt.

A felek a HM döntését a kézhezvételtől számított tizenötödik napig a hivatalnál megtámadhatják, s ha fellebbezés érkezik, arról másodfokon a honvédelmi miniszter határoz. Így kevéssé valószínű, hogy egy esetleges kifogásnak helyt adnának, ám a miniszteri verdikt ellen bírósághoz lehet fordulni. Csaknem bizonyos, hogy ez be is következik, ám a tárca illetékesei remélik, hogy ebben az esetben soron kívül születik majd ítélet, hogy már ősszel megkezdhessék a kivitelezést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.