Pécs: pesti építészsiker

A budapesti Török és Balázs Építészeti Műterem terve alapján épül meg Pécsett a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Az erről szóló döntést tegnap hirdette ki a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 projekt építészzsűrije.

Pécs a következő három és fél évben öt EKF-nagyberuházást valósít meg, ezek egyike a tudásközpont. A multikulturális plázának és találkozóhelynek megálmodott tudásközpont 12 ezer négyzetméteres épület lesz Pécs belvárosának keleti határán. A beruházás 4,7 milliárd forintba kerül.

Az EKF menedzsmentje valamennyi beruházás tervét nyílt építészeti pályázattal választja ki. A tenderre 30 hazai és külföldi építészközösség adott be pályamunkát, a zsűri hét csapatot jutalmazott, s ők összesen 34,3 millió forintot kaptak. A fődíjat a már említett öttagú fővárosi team nyerte. Balázs Mihály, a győztes csapat irányítója elmondta, hogy irodájuk eddig főleg oktatási és egyházi intézményeket tervezett.

Tegnap kihirdették a pécsi belváros több közterének jövőjét megszabó ötletpályázat eredményét is. Erre a tenderre 19 pályamunka érkezett, ám a zsűri szerint színvonaluk elmaradt a várttól. Hat pályázót jutalmaztak, közöttük hét és fél millió forintot osztottak szét. Az ötletek figyelembevételével a pécsi önkormányzat néhány hónapon belül építészeti tervpályázatot ír ki a város tereinek revitalizációjára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.